1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin koronaluku ehti jo ylittää Suomen raja-arvon – THL:n Salminen: Ei vielä vaikutusta, Ruotsista pääsee Suomeen ilman rajoituksia ensi lauantaista alkaen

Ruotsin ja muiden maiden tautitilannetta tarkastellaan uudelleen ensi torstaina.

Ruotsi
THL:n johtaja Mika Salminen ministereiden tiedotustilaisuudessa Säätytalon portailla Helsingissä 11. syyskuuta.
THL:n johtaja Mika Salminen ministereiden tiedotustilaisuudessa Säätytalon portailla Helsingissä 11. syyskuuta.Mikko Stig / Lehtikuva

Ruotsin koronaluvun nouseminen yli Suomen asettaman raja-arvon ei vaikuta rajaliikenteen avautumiseen länsirajalla ensi lauantaina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo Ylelle, että Ruotsin tämänhetkinen tautitilanne ei muuta rajapäätöstä välittömästi.

Salmisen mukaan Ruotsista saa matkustaa Suomeen ilman rajoituksia ensi lauantaista alkaen.

Salminen kertoo, että THL tarkastelee Ruotsin ja muiden maiden tautitilannetta uudelleen ensi torstaina. Mahdolliset uudet rajaliikennettä koskevat rajoitustoimet tulevat voimaan vasta viikon päästä siitä, kun päätökset on tehty.

Euroopan tautiviraston ECDC:n lauantaisen päiväraportin mukaan Ruotsissa oli todettu kahden viimeisen viikon aikana uusia koronavirustartuntoja 25,7 kappaletta 100 000:ta asukasta kohden.

Sunnuntain päiväraportissa (siirryt toiseen palveluun)edellisten kahden viikon tartuntamäärä oli taas alle Suomen rajan, 24 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Suomen rajoja kolkutellaan

Lukema kolkuttelee edelleen Suomen rajoja: hallituksen perjantaina tekemän linjauksen mukaan Suomeen voi ensi lauantaista alken saapua ilman omaehtoista karanteenia niistä maista, joissa koronaviruksen ilmaantuvuus on enintään 25 tautitapausta 100 000:ta asukasta kohti, edellisen kahden viikon ajalta.

Myös vielä perjantaina Ruotsin ilmaantuvuusluku oli hiuksen hienosti alle 25 tapausta 100 000 asukasta kohti.

Salminen sanoo, että Suomen asettama 25:n tautitapauksen raja-arvo on toki absoluuttinen.

Hän kuitenkin huomauttaa, että koska koronan ilmaantuvuutta tarkastellaan kahden viikon aikana joka päivä, pienet heittelyt ovat mahdollisia eivätkä niiden merkitys riskitasoon ole merkittävän suuria.

– Trendit ovat tärkeitä ja Ruotsissa tilanne on ollut menossa parempaan suuntaan. Mutta jos tämä muuttuu, muuttuu toki rajapäätöskin, Salminen kertoo tekstiviestissä.

Salminen sanoo, että rajaliikennettä koskevat päätökset on tehtävä ”oikeasuhtaisuus huomioiden” ja päivittäin ei voida tehdä muutoksia edestakaisin.

– Ne vaikuttavat ihmisten ja elinkeinonharjoittajien toimintaedellytyksiin.

Mitä ajattelet rajoitusten höllentämisestä? Voit keskustella aiheesta 14.9. kello 23.een asti.

Lisäys 13.9. klo 14.20: Lisätty tieto, että sunnuntaina Ruotsin koronatartuntojen keskiarvo edellisten kahden viikon ajalta oli jälleen pudonnut Suomen asettaman raja-arvon alle.

Lue myös:

Matkustusrajoitukset poistuvat muun muassa Ruotsista, Kyprokselta ja Japanista, uusi malli perustuu testaamiseen ja matkan kestoon – Yle seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta

"Tervetuloa ruotsalaiset Suomeen!" – matkustusrajoitusten höllentäminen sai Kauppatorilla lähinnä kiitosta

Ruotsista pääsee taas itänaapuriin – Ruotsalaiset ilahtuivat Suomeen matkustamisen helpottumisesta

Näistä maista matkailu avautuu ensi viikolla – päivittyvä grafiikka kertoo Euroopan tautitilanteesta ajankohtaisesti

Lue seuraavaksi