Viikonlopun aikana Päijät-Hämeessä 17 uutta koronatapausta Lahdessa – Tiirismaan peruskoulussa yli 40 karanteeniin altistumisten vuoksi

Taustalla on koulun yhden oppilaan varmistettu koronavirustartunta.

Lahti
Läheltä
Yle

Lahtelaisessa Tiirismaan peruskoulussa siirrytään maanantaina 14. syyskuuta poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, tiedottavat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki. Etätyöskentelyyn ja karanteeniin siirrytään terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä. Taustalla on Tiirismaan koulun yhden oppilaan varmistettu koronavirustartunta.

Tiirismaan koulusta karanteeniin on asetettu yksi luokka ja yksittäisiä oppilaita eri luokilta sekä osa opetushenkilöstöä. Hyvinvointiyhtymä on tavoittanut lähes kaikki altistuneet, joita on kaikkiaan yli 40.

Koulun muut luokat ja oppilaat jatkavat normaalisti lähiopetuksessa.

14 vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Hyvinvointiyhtymän tartuntataudeista vastaava määrää karanteenin altistumistietojen pohjalta, mikä informoidaan karanteeniin jäävälle sekä puhelimitse että kirjallisesti. Päätöksessä on karanteenin päättymispäivä.

Etätyöskentelyssä jatkavien oppilaiden huoltajille lähetetään sunnuntain aikana Wilma-viesti, jossa tarkennetaan karanteeniajan etäopiskeluohjeita.

Tiirismaan yläkoulussa oppilaita on 680 ja henkilökuntaa 75. Tiirismaan koulussa toimii 7-9- luokkien perusopetuksen lisäksi kaksikielinen suomi-englanti -opetus vuosiluokilla 0-9 ja ruotsinkielisen koulun yläkouluopetus sekä ateriapalvelujen ja laitoshuollon henkilöstöä.

Koulu toimii tällä hetkellä väliaikaistiloissa Ursan kentällä.

Altistumisesta ja karanteenista

Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen henkilön kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti Tiirismaan koululla ei aiheuta toimenpiteitä. Arvio altistumisesta tehdään infektioyksikön toimesta.

Karanteeniin määrättyjen henkilöiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tiedotteen mukaan tartuntatautilakiin.

Viikonlopun aikana Päijät-Hämeessä 17 uutta koronatapausta

Viikonlopun aikana Päijät-Hämeessä on varmistettu sunnuntaiaamuun mennessä 17 uutta koronatapausta. Näihin liittyen on todettu jälleen useita joukkoaltistumistilanteita.

Lahden Neste K Burger King Kivistönmäessä on työntekijällä todettu koronatartunta. Hän on ollut töissä mahdollisesti tartuttavana 9.-11. syykuuta. Lähikontaktien kartoitus on parhaillaan käynnissä. Tuolloin ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä Päivystysapuun 116117, mikäli kehittyy koronainfektioon viittaavia oireita.

Kolmas joukkoaltistus tapahtui Heinolassa HeiMo -kahvilassa järjestetyssä eläkeläisten karaoketapahtumassa 9. syykuuta klo 18-20. Kahvilassa ei tuolloin ollut muuta toimintaa. Tapahtumaan osallistuneiden kartoitus on käynnissä.

Yhteensä tartuntoja on alueella nyt 189. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän (phhyky) mukaan koronan leviämisen estämiseksi käynnissä on mittava tartunnanjäljitysoperaatio.

Laajan leviämisen vuoksi phhyky painottaa, että on erityisen tärkeää, että Päijät-Hämeessä noudatetaan nyt turvavälejä ja huolehditaan käsi- ja yskimishygieniasta. Suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Päijät-Hämeen alueella. Erityinen riski tartunnoille on ahtaissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan, hyvinvointiyhtymä muistuttaa.

– Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, jotta tilanne saadaan kuriin, hyvinvointiyhtymästä kerrotaan.