1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valkovenäläiset jälleen joukolla kaduilla – poliisi ottanut kiinni 400 mielenosoittajaa

Presidentti Lukašenka vierailee huomenna Venäjällä.

Mielenosoittajia Valko-Venäjän pääkaupungin Minskin keskustassa sunnuntaina. Kuva: EPA

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä on osoitettu jälleen näyttävästi mieltä hallintoa vastaan. Kaduille lähti kansainvälisten uutistoimistojen arvioiden mukaan yhtä paljon väkeä kuin aiemminkin sunnuntaisin, yli 100 000 ihmistä.

Minskin lisäksi kaduilla osoitettiin mieltä useissa muissa Valko-Venäjän kaupungeissa. Muun muassa Gomelissa, Grodnossa ja Brestissä kerrotaan olleen tuhansien ihmisten marsseja.

Poliisi ehti ottaa iltapäivällä heti mielenosoitusten alettua kiinni jo 250 ihmistä. Valko-Venäjän sisäministeriöstä kerrottiin, että kiinniotetuilla oli ollut mukanaan loukkaavia julisteita sekä lippuja ja muita symboleja, joista "ei ollut ilmoitettu vaaditulla tavalla".

Sisäministeriö kertoi illalla, että kiinniotettujen määrä oli noussut yli 400:n. Ministeriön tiedottajan mukaan poliisi oli myös ampunut varoituslaukauksia ilmaan, koska mielensoittajat olivat vastustaneet kiinniottoa.

Mielenosoittajat ja poliisit seisoivat vastatusten Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä sunnuntaina. Kuva: EPA

Mielenosoittajat ovat kertoneet sotilaiden pahoinpidelleen ihmisiä. Uutistoimisto Tassin mukaan sisäministeriö on lähettänyt Minskin kaduille entistä enemmän poliiseja ja turvallisuusjoukkoja.

Eilen uutistoimistot kertoivat, että Minskin kaduilla protestoimassa oli tavallista enemmän naisia. Poliisi otti heistä kymmeniä kiinni kovin ottein.

Laajat protestit Valko-Venäjällä ovat jatkuneet siitä lähtien, kun maata yli 26 vuotta hallinnut Aljaksandr Lukašenka julistettiin 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi. Lukašenka tapaa maanantaina presidentti Vladimir Putinin Venäjällä Sotšissa.

Kaksi opposition kannattajaa pyytää turvapaikkaa Ruotsista

Ruotsin Minskin-suurlähetystössä jatkuu perjantaina alkanut erikoinen tilanne. Perjantaina kaksi valkovenäläismiestä, isä ja poika ilmestyivät lähetystön pihalle ja halusivay anoa turvapaikkaa Ruotsista.

Ruotsin radion mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin ulkoministeriöstä todetaan, että vain Ruotsin valtion rajoilla tai rajojen sisällä jätetyt turvapaikka-anomukset otetaan huomioon. Miehet sanovat aikovansa pysyä lähetystön alueella, kunnes tilanne ratkeaa.

Ruotsin radion mukaan poika on kertonut, että poliisi oli pahoinpidellyt hänen isänsä mielenosoituksessa koillisessa Vitsebskin kaupungissa, minkä jälkeen he ovat piilotelleet viranomaisilta.

Lue myös:

Oppositio ahtaalla Valko-Venäjällä: Nobelisti Svetlana Aleksijevitšin kotiin yritettiin tunkeutua – Maryja Kalesnikava tutkintavankeudessa

Lukašenka Venäjän medialle: Olen saattanut jatkaa presidenttinä hieman liian kauan, mutten eroa