Turkin tutkimusalus palasi kiistellyiltä vesiltä Antalyaan – palaavatko Turkki ja Kreikka neuvottelun tielle?

Maiden välit tulehtuivat pahasti kuukausi sitten, kun Turkki lähetti aluksensa etsimään öljyä ja kaasua.

Turkkilainen Oruç Reis -tutkimusalus kuvattuna marraskuussa 2018 lähellä Istanbulia. Kuva: EPA / Tolga Bozoglu

Välimerellä kaasua ja öljyä etsinyt turkkilaisalus on palannut satamaan Turkissa. Oruç Reis -niminen alus on nyt maan etelärannikolla lähellä Antalyaa.

Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin mukaan Turkki ei ole kuitenkaan antamassa periksi, vaan hanke etenee suunnitelmien mukaan välillä hitaammin ja välillä nopeammin.

Turkki ei ole antanut uutta ilmoitusta kansainväliseen navigaatiovaroitusjärjestelmään etsintöjen jatkamisesta. Edellisen ilmoituksen mukaan etsinnät päättyivät lauantaina.

Alus lähetettiin tutkimusmatkalla lähelle Kreikalle kuuluvaa Kastellorizon saarta elokuun alkupuolella, ja etsintöjen kestoa pidennettiin kolmeen otteeseen.

Turkin toimet ovat kiristäneet Nato-liittolaisten ja vanhojen kiistakumppanien Turkin ja Kreikan välejä, ja Kreikka lähetti omia sotalaivojaan alueelle. Jupakka on heijastellut myös kauemmas EU:hun sekä Libyaan ja Yhdistyneisiin arabiemiraatteihin asti.

Kreikan pääministeri iloitsi turkkilaisaluksen paluusta

Kreikassa turkkilaisaluksen siirtyminen takaisin kotirantaan otettiin tyytyväisinä vastaan.

– Tämä on ensimmäinen positiivinen askel. Toivottavasti niitä tulee paljon lisää, pääministeri Kyriakos Mitsotakis sanoi.

Kreikka on sanonut suostuvansa neuvotteluun vasta kun Turkki lopettaa uhkailun. Antalyan alueella sunnuntaina vieraillut puolustusministeri Akar sanoi, että Turkki tukee rauhaa ja vuoropuhelua, jos "toiveisiimme ja vaatimuksiimme vastataan".

Vain muutaman kilometrin merimatkan päässä Antalyasta Kastellorizon saarella sunnuntaina vieraillut Kreikan presidentti Katerina Sakellaropoulou varoitti maataan vaikeista ajoista.

– Turkin johto vaarantaa rauhaisan yhteiselon, jonka kreikkalaiset ja turkkilaiset rakensivat vuosikymmenten aikana, Sakellaropoulou sanoi.

Lue myös: