Hyppää sisältöön

Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisten oikeudenkäynnissä kuullaan poliiseja, jotka kohtasivat veljekset teollisuusalueella – "Alkoi näyttää, etta he oikeasti tappavat minut"

Partio luuli menevänsä ottamaan kiinni murtovarasta, kun yhtäkkiä heitä osoitettiin aseella.

Ruotsalaisveljekset Raymond Granholm (vas.) ja Richard Granholm Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisten pääkäsittelyssä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon istuntopaikassa 7. syyskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Poliiseja ampuneiden ruotsalaisveljesten oikeudenkäynnissä kuullaan tänään miehet ensimmäisenä kohdannutta partiota ja muita poliiseja.

Poliiseihin kohdistunut väkivalta alkoi varhain sunnuntaina 25. elokuuta viime vuonna Porvoossa Koneistajantiellä sijaitsevalla teollisuusalueella, jonne partio houkuteltiin keksityn murtoyrityksen varjolla. Ilmoittaja oli kertonut hätäkeskukseen, että hänellä on varas kiinni ja partio suhtautui tehtävään tällä vakavuudella.

– Tehtavä tuntui sen verran "normaalilta", etta siihen ei tarvinnut erikoisemmin valmistautua vaan riitti, että mennään paikalle ja katsotaan paikan päällä, mika tilanne on ja toimitaan sen mukaan, toinen poliiseista sanoi kuulustelussa.

Partio parkkeerasi poliisiauton teollisuusalueelle, ja poliisi kertoi nähneensä veljekset ja ihmetelleensä, missä murtovaras on. Poliisit poistuivat autosta ja samalla matkustajan paikalta noussut poliisi huomasi, että häntä osoitetaan aseella.

– Jouduin nostamaan kädet ylös rauhoittaakseni tilannetta, koska muuta mahdollisuutta minulla ei ollut.

Pakenevaa poliisia ammuttiin

Poliisin mukaan hänelle syntyi niin sanottu putkinäkö, stressin aiheuttama tila, jossa hän ei kyennyt havainnoimaan kunnolla muuta kuin häntä osoittavan aseen. Toinen miehistä piti poliisin mukaan häntä kilpenä partiotoverin suuntaan ja sanoi tappavansa hänet.

Jossain vaiheessa mies ampui partiotoverin suuntaan laukauksen tai laukauksia. Poliisi sanoi kuulleensa vain yhden, jonka jälkeen häneltä meni kuulo.

- Tilanne kiristyi koko ajan ja alkoi näyttää, etta he oikeasti tappavat minut.

Ampumisen jälkeen veljekset veivät kiinni pidetyltä poliisilta tämän virka-aseen ja yrittivät saada tätä antamaan lisää aseita poliisiautosta.

Kiinnipitäneen miehen keskittyminen herpaantui, ja poliisi uskalsi lähteä juoksemaan. Poliisia ammuttiin selkään ja kylkeen, mutta hän onnistui pääsemään karkuun.

– En tiennyt, oliko luodit menneet lävitseni ja tulisinko hetken kuluttua tippumaan maahan niiden vaikutuksesta ja sen vuoksi pyrin ehtimään riittävän kauas tapahtumapaikasta.

Pian hän kohtasi paikalle tulleen poliisipartion ja pääsi sairaalaan, missä kävi ilmi, että luodit olivat pysähtyneet luotiliiviin.

Huoli partiotoverista

Kylkeen ja selkään ammutun poliisin partiotoveri kertoi kuulustelussaan siitä, kun huomasi veljeksillä aseen. Hän sanoi perääntyneensä ja tajunneensa, ettei voi toimia, sillä mies piti partiotoveria kilpenään.

– Peräännyin koko ajan ja silleen yritin vilkaista, etta olisiko lähellä jotain luonnollista suojaa, jonka taakse olisin päässyt. Siina vaiheessa varmaan kuulin ensin yhden laukauksen.

Poliisin mukaan laukauksia ammuttiin useita, ja yksi niistä osui häntä käteen. Jatkaessaan perääntymistä hän sanoi kuulleensa auton suunnalta viisi tai kuusi laukaista.

– Silloin minä itse tajusin, että mitenkähän siinä kävi ja minun piti päästa lähelle sitä tilannetta. Olin lähdössä lähestymään, koska huoli partiotoverista oli suuri, hän sanoi.

Pian partiotoveri kuitenkin ilmoitti radion välityksellä päässeensä karkuun ja että häneen oli osunut kaksi laukausta.

- Se oli suuri helpotus minulle, etta hän oli päässyt siitä tilanteesta ja silloin päätin itsekin ottaa enemman etaisyyttä.

Useita laukauksia pakomatkalla

Koneistajantieltä veljekset lähtivät pakoon kohti Tamperetta, mistä poliisi paikansi heidät sunnuntai-iltana. Ensimmäisen kerran heitä yritettiin pysäyttää Tampereen Rantatunnelin läheisyydessä iltakahdeksan jälkeen.

Miehet ampuivat taas poliisia kohti ja pääsivät jatkamaan pakoa. Seuraavan kerran heidät tavattiin Hämeenkyrössä. Poliisi levitti tielle piikkimaton, mutta syytetyt onnistuivat kiertämään sen. Poliisipartio yritti vielä pysäyttää veljesten auton törmäämällä sen takaosaan. Tällöin veljekset ampuivat syyttäjän mukaan taas poliiseja kohti.

Veljekset saatiin kiinni vasta Ikaalisissa. He ajoivat poliisin piikkimattoon osuen samalla partioautoon. He jatkoivat vielä matkaa, mutta pysähtyivät muutaman sadan metrin jälkeen ja tulivat ulos autosta.

Veljeksiä syytetään 13:sta murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä vaatii heille 13 vuoden vankeusrangaistusta, joka määrättäisiin yhdistelmärangaistuksena eli vankeutena ja sitä seuraavana vuoden mittaisena valvonta-aikana.

Miehet kiistävät syytteet murhan yrityksistä, mutta myöntävät muita syytekohtia.

Aiheesta lisää:

.
.