Hyppää sisältöön

Tutkijat ymmällään – miekkavalaat hyökkäävät aggressiivisesti veneitä päin Espanjan ja Portugalin rannikoilla

Hyökkäkset ovat kestäneet pisimmillään yli tunnin ja aiheuttaneet mittavia vaurioita aluksille.

Miekkavalas ui poikasensa kanssa. Arkistokuva. Kuva: AOP

Miekkavalaiden erikoislaatuinen käyttäytyminen Espanjan ja Portugalin merialueilla hämmästyttää tutkijoita.

Veneilijät ovat lähettäneet viimeisen kahden kuukauden aikana lukuisia kertoja hätäkutsuja, kun miekkavalasparvet ovat hyökänneet aggressiivisesti aluksia päin. Veneet ovat kärsineet hyökkäyksissä mittavia vaurioita. Lisäksi yhden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen lievästi, kun miekkavalas iskeytyi voimalla aluksen ruoriin, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Victoria Morris kertoo ajaneensa 14 metriä pitkää kuljetusvenettä lähellä Andalusiaa heinäkuussa, kun heidän aluksensa joutui yhdeksän miekkavalaan saartamaksi. Valaat törmäsivät voimalla useita kertoja veneen runkoa päin. Hyökkäys kesti yli tunnin ja sen seurauksena veneen moottori ja peräsin rikkoutuivat.

Morrisin mukaan miekkavalaat kommunikoivat koko hyökkäyksen ajan toisilleen äänekkäästi vihellellen. Hänen mukaansa valasparven hyökkäys vaikutti ”täysin järjestäytyneeltä.”

Aiemmin heinäkuussa eräs vene raportoi valasparven hyökänneen 50 minuutin ajan aluksen perää kohden. Kapteeni kertoi myöhemmin, että aluksen perämiehen ”olkapää meni lähes sijoiltaan” hyökkäyksen voimasta.

"Poikkeuksellista ja huolestuttavaa käyttäytymistä"

Ei ole tavatonta, että erittäin älykkäät ja uteliaat miekkavalaat seuraavat ajoittain veneitä ja ottavat jopa fyysistä kontaktia niihin.

Tutkijat eivät ole kuitenkaan kuulleet kuvatunlaisista hyökkäyksistä aluksia päin. He kuvaavat valaiden käyttäytymistä erittäin poikkeukselliseksi ja huolestuttavaksi.

Vielä on liian aikaista spekuloida, mikä on eläinten erikoisen toiminnan taustalla, mutta moni tutkija uskoo, että käytös viittaa miekkavalaiden olevan stressaantuneita.

Varmaa ei myöskään ole se, että onko hyökkäysten taustalla yksi ja sama valasparvi, mutta tätä pidetään mahdollisena.

Gibraltarin alueen miekkavalaisiin erikoistunut tutkija Ruth Esteban pitää epätodennäköisenä, että kaksi eri parvea käyttäytyisi näin poikkeuksellisella tavalla.

Espanjan viranomaiset ovat kehottaneet aluksia pitämään etäisyyttä rannikolla liikkuviin miekkavalasparviin.