Lestijärven uusien koronatartuntojen määrä nousi jo kuuteen – kunta sulki ovensa

Myös vanhusten palveluasumisyksikkö Kotipirtissä testataan kaikki.

koronavirus
Näyteputki käsissä, joissa on suojahansikkaat.
Kalle Niskala / Yle

Lestijärvellä on todettu kuusi uutta koronatartuntaa. Soite tiedotti viidestä tartunnasta sunnuntaina illan suussa. Maanantaiaamuna luku lisääntyi yhdelllä. Tartunnan saaneet ovat kotieristyksessä ja altistuneiden selvitystyö on meneillään. Altistuneiden määrä on toistaiseksi vasta arvailujen varassa. Sairastumisten taustalla ei ole ulkomana matkailua, eikä tartuntoihin liity muutenkaan erityistä matkailua.

Ainakin yksi sairaustapaus liittyy Lestin kouluun. Koulussa on reilut 70 oppilasta 1-9. luokilla.

Varotoimena kaikista Lestin koulun oppilaista ja henkilökunnasta otettiin maanantaiaamuna koronavirusnäytteet. Oppilaat siirtyivät tämän jälkeen etäopetukseen.

Myös Lestijärven vanhusten palveluasumisyksikkö Kotipirtin asukkaat sekä henkilökunta testattiin jo sunnuntaina kaikki.

Alustavan tiedon mukaan kukaan ei ole tautia saanut, mutta vielä muutama testitulos puuttuu.

Kotipirtissä on nyt vierailukielto.

Kunta sulki ripeästi ovensa

Kunnanjohtaja Esko Ahonen sai tiedon tartunnoista sunnuntaina noin 14.30. Kello 17 koolla oli jo kunnan koronaryhmä, joka päätti toimintojen sulkemisesta. Lestijärven kirjasto, kuntosali, nuorisotila ja kunnanvirasto pitävät nyt toistaiseksi ovensa kiinni.

– Meillä on pieni yhteisö, tämä voi viuhkaantua hyvinkin nopeasti kun kanssakäymistä on ihmisten kesken. Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin toimia ripeästi, että saadaan minimoitua mahdolliset uudet tartunnat, kertoo Ahonen.

Ahosen mukaan Lestijärvellä osattiin odottaa, että jossain vaiheessa pikkukuntaankin tartuntoja tulee, mutta näin suuri määrä oli yllätys.

– Vaikka tiedetään ettei me missään lintukodossa asuta, että jossain vaiheessa niitä tartuntoja tulee, mutta kyllä se vähän sekavan tunteen toi.

Kunta on ollut tiiviisti asiassa yhteydessä maakunnan sote-palveluista vastaavaan Soiteen.

Keski-Pohjanmaalla on voimassa maskisuositus

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on nyt todettu 39 koronavirustartuntaa. Elokuun ja syyskuun aikana on kaksi yksittäistä tartuntaa kahtena eri päivänä ennen Lestijärven tapausta.

Keski-Pohjanmaan maakunnassa on voimassa kasvomaskisuositus. Maski on yksi keino ehkäistä tartuntojen leviämistä. Maskia suositellaan yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä, koronatestiin hakeutuessa, riskimaasta Suomeen palattaessa ja tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Soiten mukaan ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, välttää kasvojen koskettelua sekä välttää liikkumista yleisillä paikoilla oireisena.

Uusimmat tiedot koronaviruksestä Keski-Pohjanmaala löydät tästä linkistä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus