Lahden vanhoja hammashoitojonoja on päästy taas purkamaan

Työ keskeytyi keväällä koronaepidemian vuoksi. Nyt hoitoa odottaneita hammaskalustoja laitetaan kuntoon lisävoimin ja lauantaitöinä.

hammashuolto
Hammaslääkärin työvälineitä.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii hoitamaan Lahden vanhan hammashoitojonon pois ja huolehtimaan siitä, ettei uutta jonoa edes syntyisi.Jarkko Riikonen / Yle

Lahden hammashoitojonoja on päästy taas purkamaan. Hyvinvointiyhtymä aloitti alkuvuodesta 2020 jo aiemmin kertyneiden jonojen systemaattisen purkamisen, mutta koronaepidemian vuoksi työ keskeytyi.

Kesän jälkeen Lahdessa on alettu taas antaa kiireettömiä tutkimus- ja hoitoaikoja pitkään jonottaneille. Yhtymä on saanut rekrytoitua uusia hammaslääkäreitä, ja aikoja voidaan antaa Lahden ympäristökuntienkin hammashoitoloista. Kaupunginsairaalassa on vastaanottoja myös lauantaisin vuoden loppuun saakka.

Ylihammaslääkäri Teija Niirasen mukaan samaan aikaan tavoitteena on, että uudet potilaat otetaan hoitoon mahdollisimman pian niin, ettei uutta jonoa enää synny. Avuksi vanhan jonon purkamiseen otettiin alkuvuodesta sähköinen ajanvaraus, jonka ansiosta hammashoitolan väkeä ei tarvita puhelujen vastaanottamiseen tavallista enemmän.

Jos asiakkaalla on hengitystieoireita, hän ei saa tulla hoitoon, ja vastaanottoaikaa pitää siirtää. Tarvittaessa hammaslääkäri voi tehdä hoidon tarpeen arvion puhelimessa ja antaa hoito-ohjeita.

Keväällä hammashoidossa ongelmia tuotti se, ettei henkilöstölle ollut riittävästi suojavarusteita. Nyt niitä on taas saatavilla kylliksi, kertoo ylihammaslääkäri Niiranen.