1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion koulusurma

Kuopion kouluiskukäräjät: hyökkääjä myönsi suunnitelleensa tekoa puolitoista vuotta, kertoo nyt katuvansa

25-vuotiaalle kuopiolaismiehelle luettiin viime tiistaina syytteet muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

25-vuotiaalle Joel Marinille luettiin viime viikon tiistaina raskaat syytteet Kuopion kuoluhyökkäyksestä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kuopion viimesyksyisen kouluhyökkäyksen käräjäoikeuskäsittelyssä kuultiin maanantaina itse syytettyä. 25-vuotiaalle Joel Marinille luettiin viime tiistaina syytteet muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Rauhallisella äänellä puhunut syytetty kertoi jo aiemmin ilmi tulleet asiat: mies oli aloittanut teon suunnittelun loppuvuodesta 2017 ja tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta ihmistä.

Hyökkääjä kertoi oikeudessa, että ennen tekoa hänellä oli mennyt huonosti ja hän oli kokenut elämän epäreiluna. Nyt hän kertoo katuvansa tekoa ja sanoo, ettei teko helpottanut hänen oloaan. Hän kertoi, että ei tekisi sitä uudelleen.

Syytetyn kuulemisen julkinen osuus kesti lähes kaksi tuntia.

Poliisi: "Hän yritti huitoa miekalla vielä ampumisen jälkeenkin"

Maanantain istunnon alussa kuultiin kolmea poliisia, jotka pysäyttivät miehen hyökkäyksen. Yksi heistä loukkaantui syytetyn miekan iskusta. Poliisien osalta hyökkääjää syytetään yhdestä murhan yrityksestä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Ensimmäisenä paikalla kauppakeskus Hermanissa oli siviilipukuinen poliisipartio.

Miekaniskusta viiltohaavoja sormiinsa saanut poliisimies kertoi istunnossa yrittäneensä pysäyttää hyökkääjän ampumalla tätä, mutta laukaus meni ohi.

Toisen poliisin ampuma laukaus kuitenkin pysäytti hyökkääjän etenemisen.

– Mielestäni siinä tultiin tappamaan meikäläistä. Jos toinen laukaus ei olisi osunut, minulle olisi käynyt tilanteessa huonommin, poliisimies kertoi.

Loukkaantuneen poliisimiehen partiokaveri vahvisti istunnossa, että tilanne oli hyvin uhkaava.

– Hän yritti huitoa miekalla vielä ampumisen jälkeenkin. Jos häntä ei olisi saatu pysäytettyä, partiokaverini olisi loukkaantunut vakavasti tai menettänyt henkensä, naispoliisi kertoi.

Kolmas, koirapartioon kuulunut poliisi kertoi, että hyökkääjä jatkoi vastarintaa vielä sen jälkeenkin, kun tätä oli ammuttu sekä pistoolilla että etälamauttimella ja poliisikoira puri miestä.

– Täysillä päin niin pitkään kuin vain kykeni, poliisimies kuvaili hyökkääjän toimintaa.

Aluesyyttäjä päätti viime lokakuussa, että poliisien oma voimankäyttö tilanteessa oli perustelua. Yksi poliiseista ampui hyökkääjää nivusen seudulle, ja hyökkääjään käytettiin myös etälamautinta ja poliisikoiraa.

Mies hyökkäsi oman opiskeluryhmänsä oppitunnille viime lokakuussa Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermanissa. Iskussa kuoli nuori nainen ja loukkaantui hyökkääjän lisäksi yhdeksän ihmistä.

Hyökkääjä suunnitteli tekoaan pitkään

Jutun käräjäoikeuskäsittelyn avajaispäivänä viime tiistaina saatiin kuulla julkisuuteen ensimmäistä kertaa tietoja tekijän motiivista ja teon suunnitelmallisuudesta.

25-vuotias kuopiolaismies oli ajatellut aktiivisemmin koulusurmaa loppuvuodesta 2017 lähtien. Syyttäjän mukaan hän oli valmistellut iskua yli vuoden ajan. Hän oli hakeutunut Savon ammattiopistoon opiskelemaan, jotta voisi toteuttaa iskunsa.

Yksi motiivi oli “kostaa”, koska hän koki epäreiluksi sen, että muilla oli asiat paremmin. Hän tiesi kohdistavansa iskunsa viattomiin ihmisiin, mutta juuri sen hän ajatteli lisäävän kauhua ja tekojen sokkiarvoa.

Surmaajan tarkoitus oli menehtyä poliisin käden kautta eli toteuttaa niin sanottu laajennettu itsemurha.

Syytetty on myöntänyt murhan ja osan murhan yrityksistä.

Puolustus vetoaa siihen, että syytetty oli tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Tämä tarkoittaa, että hänen kykynsä ymmärtää tekojensa luonnetta olisi heikentynyt.

Jutun loppulausunnot kuullaan torstaina.

Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon lisättiin tietoa ja jonka rakennetta muokattiin julkaisun jälkeen.

Lue myös:

Kuopion koulusurmakäräjät: vakavasti loukkaantunut nainen menetti monia harrastuksiaan, toinen epäili lelumiekaksi vielä lyöntien jälkeenkin

Kuopion kouluiskun tekijä suunnitteli hyökkäystä yli vuoden, haki miekan postista ennen tekoa – näin eteni käräjien ensimmäinen päivä

Kuopion koulusurman uhrin aviomies: "Elämäni on täysin romahtanut" – tekijä kertoi kuulustelussa, että hänelle tuli "tarve tappaa"