Koronatilanne Päijät-Hämeessä jo maan pahin, silti kouluja tai julkisia tiloa ei vielä suljeta – katso video

Koronatartuntojen ilmaantumisluku Päijät-Hämeessä on 25.

koronavirus
Lahden koronatilanne on pahentunut
Lahden koronatilanne on pahentunut

Päijät-Hämeen koronatilanne pahentunut entisestään. Viikonloppuna uusia tartuntoja kirjattiin 17 ja maanantaina puoleen päivään mennessä neljä. Kahden viikon aikana on todettu 61 tartuntaa, kun keväällä suurin vastaava luku oli 42.

– Päijät-Häme on on pahimpien alueiden joukossa, ilman muuta. Mikkelissä tilanne on myös huolestuttava. Meillä on useita tartuntaketjuja, joista on tullut jatkotartuntoja. Näin voisi käydä missä vaan, mutta nyt näin on käynyt meillä, kuvailee Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Suurin osa tartunnoista liittyy samaan ravintola-altistukseen. Viime viikon aikana on kuitenkin tullut esiin viisi tartuntaa, joiden alkuperää ei tiedetä.

– Tämä on uutta. Keväällähän tällaisia oli, mutta ei tässä välissä. Joissakin määrin tätä virusta liikkuu nyt täällä meillä niin, ettemme pysty siihen karanteeneilla vaikuttamaan, toteaa Nieminen.

Tällä hetkellä Päijät-Hämeessä on karanteenissa nelisensataa henkilöä. Todettuja tartuntoja on 193 ja tällä hetkellä sairaalahoidossa on yksi potilas. Toimialajohtajan mukaan koronatartuntojen ilmaantumisluku Päijät-Hämeessä on jo 25, mikä ei näy vielä THL:n tilastoissa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen
Päijät-Hämeen koronatilanteen seuraaminen on iso osa toimialajohtaja Tuomo Niemisen työtä tällä hetkellä.Marjo Pirilä / Yle

Kaikki kontaktit minimiin

Mikkelissä pahentuneeseen koronatilanteeseen on reagoitu niin, että iso osa kaupungin kouluista suljetaan kahdeksi viikoksi. Myös kaupungin uimahallit, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat suljetaan kahdeksi viikoksi.

Päijät-Hämeessä epidemian laajuudesta huolimatta etäopiskelu ja karanteenit koskevat vain yksittäisiä työyhteisöjä, koululuokkia tai opetusryhmiä. Laajempia sulkuja on Niemisen mukaan pohdittu kaupungin, THL:n ja aluehallintoviraston kanssa, mutta niitä ei pidetä vielä tarpeellisina.

– Vielä emme ole hyvinvointiyhtymässäkään pitäneet tätä tarpeellisena. Mutta ei tilanteen kovin paljoa tarvitse pahentua, kun tämä on jo näköpiirissä, sanoo toimialajohtaja.

Niemisen mukaa alueelliset suositukset ovat toistaiseksi riittävä toimenpide.

– Maskisuositus on voimassa. Riskiryhmäläisten ja muidenkin kannattaa nyt välttää kaikkea turhaa kosketusta ja kontaktia ulkopuolisiin ihmisiin. Käsi- ja yskimishygienian merkitystä korostaisin myös, listaa Nieminen.

Korona leviää nyt nuoremmista vanhempiin

Viikonlopun uusien tartuntojen jäljiltä Lahdessa Tiirismaan koulussa opiskellaan poikkeusjärjestelyin. Yksi luokka ja yksittäisiä oppilaita eri luokilta sekä osa opetushenkilöstöä on karanteenissa. Hyvinvointiyhtymä on tavoittanut lähes kaikki altistuneet, joita on kaikkiaan yli 40.

Kivistönmäen Nesteen Burger Kingin työntekijällä Lahdessa todettiin viime viikolla koronatartunta. Hän on ollut töissä mahdollisesti tartuttavana 9. – 11. syyskuuta. Lähikontaktien kartoitus on yhä käynnissä. Tuolloin ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä Päivystysapuun 116117, mikäli kehittyy koronainfektioon viittaavia oireita.

Lisäksi joukkoaltistumista on tapahtunut Heinolassa HeiMo -kahvilassa järjestetyssä eläkeläisten karaoketapahtumassa 9. syykuuta klo 18-20. Kahvilassa ei tuolloin ollut muuta toimintaa. Tapahtumaan osallistuneiden kartoitus on käynnissä.

Toimialajohtajan mukaan tartuntojen leviäminen nuorista aikuisista vanhempiin ihmisiin on käynnissä, mikä ennakoi vaikeampien tautitapausten kasvua.

– Nuorellakin tauti voi olla hankala, mutta hankalampi taudinkuva on vielä todennäköisempi iäkkäämmällä, muistuttaa Nieminen.

Testauskapasiteetti Päijät-Hämeessä vielä riittää. Niemisen mukaan viime viikolla koronatestejä tehtiin 380 vuorokaudessa. Keskusairaalan drive in -testauksessa on vara vielä lisätä testausmäärää. Aiemmin testitulosten saaminen oli hidasta, mutta Niemisen mukaan Fimlab on saanut korjattua tämän pullonkaulan.

Lue lisää:Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus