1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Pekka Kataja

Jyväskylän päättäjät: murhan yrityksestä epäilty valtuutettu ei nauti luottamusta

Valtuutettua ei voi pidättää luottamustoimesta ennen kuin hänet on asetettu syytteeseen tuomioistuimessa.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsänkoskella. heinäkuussa. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Jyväskylän kaupungin vastuuhenkilöt katsovat, että murhasta epäilty valtuutettu Teemu Torssonen ei nauti luottamusta. Torssonen on vangittu epäiltynä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä.

Jyväskylässä aiotaan toimia asian suhteen ripeästi, kuntalain reunaehtoja noudattaen, sanoo Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela.

– On kaikkien etu, että asia ei ole keskeneräinen kovin pitkään.

Lumelan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että koko kaupunginhallitus eroaa, koska mikäli yhden luottamushenkilön luottamus menee, koko toimielin joutuu eroamaan. Näin ohjaa kuntalaki.

Kaupunginhallituksen erolle ja uuden valitsemiselle ei ole vielä arvioitu aikataulua, Lumela kertoo.

– Tilanne on sellainen, että kaupunginhallituksen ja koko kaupungin kaikkien luottamuselinten toimintakyky pitää taata ja varmistaa, että olemme toimintakykyisiä. Toimitaan siinä aikataulussa mikä on mahdollista.

Hallitus aikoo esittää kaupunginvaltuustolle, että valtuusto perustaa tilapäisen valiokunnan, joka valmistelee kaupunginhallituksen erottamisen kaupunginvaltuuston. Mikäli erottamiseen valtuustossa päädytään, kaupunginvaltuusto nimeää myös uuden hallituksen kokoonpanon.

Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajat, valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallitus ja kaupungin johto kokoontuivat käsittelemään asiaa ensimmäisen kerran perjantai-iltana. Valtuuston varapuheenjohtaja Tuulia Kuntsi (kesk.) kertoi maanantaina STT:lle, että Torssosen kanssa pyritään keskusteluyhteyteen.

Torssonen on sekä valtuutettu että kaupunginhallituksen jäsen. Kuntalain mukaan luottamushenkilö voidaan pidättää toimestaan luottamustoimen ulkopuolella tehdyn rikoksen johdosta silloin, jos hänet on asetettu syytteeseen tuomioistuimessa.

Torssonen on vangittuna todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä, mutta syytettä ei ole nostettu.

– Luottamustehtävistä ei lain mukaan voi noin vain ketään irtisanoa. Ei riitä, että on vangittu todennäköisin syin. Seuraavaksi kuullaan Torssosta itseään, luottamustehtävistähän voi erota itse, sanoo Kuntsi.

Lain mukaan kussakin tapauksessa on arvioitava erikseen, johtaako rikos luottamustoimesta pidättämiseen.

Murhan yrityksestä epäiltyinä vangittu toinenkin

Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina, että kaksi miestä on vangittu murhan yrityksestä epäiltyinä. Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsän Jämsänkoskella. Toinen vangittu epäilty on tunnettu äärioikeistovaikuttaja. Hän on muun muassa Kansallismielisten liiton puheenjohtaja.

Pekka Kataja on aiemmin kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Kataja arveli pian hyökkäyksen jälkeen, että tekijät saattaisivat olla äärioikeistoa.

Keskusrikospoliisin mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin sunnuntaina 6. syyskuuta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka tuolloin oli päivystävä käräjäoikeus.

Poliisi on tiedottanut tutkintaan liittyvistä asioista niukasti. Tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto on kertonut STT:lle, että yksi syy tähän on se, että epäiltyyn rikokseen liittyviä henkilöitä saattaa olla vielä vapaana.

Vuonna 1981 syntynyt Torssonen vangittiin 6. syyskuuta todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä ja vuonna 1976 syntynyt toinen mies lievemmällä syytä epäillä -perusteella.

Perjantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa myös toinen mies määrättiin vangittavaksi todennäköisin syin.

Todennäköiset syyt vangitsemisen perusteena tarkoittaa käytännössä sitä, että epäillyn syyllisyyttä pidetään syyttömyyttä todennäköisempänä.