Google nosti Suomen-yksikkönsä malliksi koko maailmalle – pyrkii sen metodeilla ensimmäiseksi täysin hiilivapaaksi suuryritykseksi

Hakukoneyhtiö Google on sitoutunut olemaan 10 vuoden sisällä täysin hiilivapaa. Yhtiö aikoo saavuttaa tavoitteen ensimmäisenä kansainvälisenä suuryrityksenä maailmassa.

Servereitä Googlen palvelinkeskuksessa Haminassa. Arkistokuva. Kuva: Google

Yhdysvaltalainen teknologiayritys Google on asettanut itselleen kovan luokan ilmastotavoitteen.

Google on sitoutunut olemaan kokonaan hiilivapaa vuoteen 2030 mennessä, yhtiön mukaan ensimmäisenä suuryrityksenä maailmassa. Esimerkiksi Euroopan unioni on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksessa saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä.

Google määrittelee hiilivapauden siten, että se sitoutuu estämään kaikki yrityksen hiilipäästöt jo ennen niiden syntymistä. Vuodesta 2030 alkaen Google ei siis enää hyvitä tai kompensoi maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjään, vaan se estää niiden syntymisen kokonaan.

Näin ollen yritys ei pyri hiilineutraaliuteen, vaan täysin hiilivapaaseen toimintaan kaikkialla maailmassa.

Tavoitteensa Google aikoo saavuttaa käyttämällä vain paikallisesti tuotettua hiilivapaata energiaa ja jatkamalla uusien ilmastoystävällisten teknologioiden kehittämistä ja kaupallistamista.

Yhtiö aikoo luoda 2 000 uutta ympäristöön liittyvää työpaikkaa Eurooppaan seuraavan viiden vuoden aikana.

Inspiraatiota Haminasta

Googlella on Suomen ainoa datakeskus Haminassa, jossa se työllistää noin 350 ihmistä. Entisen Summan paperitehtaan alueelle on pian valmistumassa yhtiön kuudes palvelinkeskus.

Googlen mukaan Haminan-datakeskus toimii esimerkkinä kestävyydessä ja energiatehokkuudessa kaikille yhtiön datakeskuksille ympäri maailman. Yritys on käyttänyt vuodesta 2017 lähtien Haminassa suurimmaksi osaksi tuulivoimaa. Lisäksi datakeskuksen jäähdytyksessä käytetään Suomenlahden merivettä.

– Haminan kokemukset ovat erittäin tärkeitä nyt, kun Google aikoo tehdä koko yrityksen toiminnasta ympäri maailman täysin hiilivapaata. Energiatehokas ajattelutapamme Haminassa toimii inspiraationa, kun otamme uusia vihreämpiä toimintatapoja käyttöön, Googlen Suomen-viestintäpäällikkö Joakim Larsson sanoo yhtiön tiedotteessa.

Google on toiminut Haminassa vuodesta 2011 lähtien. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sähkötekniikan professori Jarmo Partanen suhtautuu hieman kriittisesti hiilivapaa-termiin. Partanen muistuttaa, että mikään energiajärjestelmä ei ole loppupeleissä täysin hiilivapaata. Hän johtaa Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa energiajärjestelmien tiedekuntaa.

Esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimalan rakentamisessa syntyy hiilidioksidia.

– Vasta sitten kun voimala toimii, se ei tuota päästöjä, Partanen sanoo.

Myös sähköautoista on käyty keskustelua siitä, minkä verran niiden akkuja pitää käyttää ennen kuin ne korvaavat valmistuksesssa syntyneen hiilijalanjäljen. Varsinkin isomman sähköauton akun tekemisessä syntyy useita tonneja hiilidioksidipäästöjä.

Vaikka mikään energia ei olisikaan täysin hiilivapaata, Partanen pitää silti termiä järkevänä.

– Se on terminä hyvä, koska kansalaisille syntyy oikea mielikuva isossa kuvassa. Eli että tehdään oikeita asioita.

Yritykset tavoittelevat hiilineutraaliutta

Jarmo Partanen sanoo, että suurin osa yrityksistä tavoittelee hiilineutraaliutta ja että yritysten näkemykset asiasta ovat viime vuosina vahvistuneet.

– Yritysten on erittäin vaikea toimia, jos niiden tavoitteena ei ole mennä kohti hiilineutraaliutta, Jarmo Partanen sanoo.

Google ilmoitti maanantaina, että se on saanut hyvitettyä kaikki koko yrityksen vuonna 1998 alkaneen historiansa aikana syntyneet hiilidioksidipäästöt ensimmäisenä suuryrityksenä maailmassa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että siitä tuli vuonna 2007 ensimmäinen suuryritys, joka kompensoi kaikki hiilidioksidipäästönsä ja että se on nykyään maailman suurin uusiutuvan energian yritysostaja.

Google työllistää koko maailmassa noin 115 000 ihmistä.