Porvoossa yllätetty poliisi uskoi loppunsa lähestyvän, kun asemies piti pistoolia ohimolla: "Pystyin näkemään, että sormi oli liipaisimella"

Käräjäoikeudessa kuultiin maanantaina poliiseja, joita Granholmin veljekset ampuivat Porvoossa.

Poliisi kuvasi tapahtumapaikkaa tapahtumayönä ilmasta. Kuva: Poliisi

Porvoossa ammutut poliisimiehet kertoivat maanantaina oikeudessa kuolemanpelosta ja haavoittumisestaan tilanteessa, joka tuli molemmille täydellisenä yllätyksenä.

Itä-Uudenmaan poliisin partio oli elokuussa 2019 saanut tehtävän hätäkeskuksesta ja lähtenyt tavanomaiselta vaikuttavalle tehtävälle.

poliisiauto ajaa kadulla
Hätäpuhelutallenteelta kuuluu, kuinka toinen ampujista tekee valheellisen ilmoituksen hätäkeskukseen saadakseen poliisit ansaan.

Kyseessä oli ansa.

Kun poliisipartio saapui paikalle, he näkivät miehet hallin pihassa. Ylikonstaapeli muisteli esitutkinnassa, että hän sanoi parilleen: "Noi jätkät ovat sen näköisiä, että ei tekisi mieli painia heidän kanssaan".

Hallin pihalla odottivat Richard ja Raymond Granholm, joiden tarkoitus oli oman kertomansa mukaan ryöstää poliisipartion aseet.

Ylikonstaapelin vieressä istunut vanhempi konstaapeli nousi autosta ensin. Ylikonstaapeli näki, että miehet ottivat hänen työparinsa välittömästi niin sanottuun hallintaotteeseen.

Samassa ylikonstaapeli näki, että toisella miehellä oli ase. Mies osoitti .45-kaliiberisella Colt-pistoolilla hallintaotteeseen otettua poliisia päähän ja veti hänet suojaksi eteensä. Välillä mies osoitti ylikonstaapelia aseella.

Panttivangiksi otettu vanhempi konstaapeli kertoi maanantaina oikeudessa, että hän ei ehtinyt tehdä tilanteessa yhtään mitään. Asemies piti pistoolia välillä hänen niskassaan, välillä ohimolla.

– Pystyi näkemään, että sormi oli liipaisimella. Se ei ollut (aseen) rungolla, konstaapeli sanoi oikeudessa.

Ylikonstaapeli katsoi tilannetta muutaman metrin päästä.

– Parissa sekunnissa tuli selväksi, että on tosi kyseessä, ylikonstaapeli sanoi oikeudessa.

Asemiehet tallentuivat poliisiauton kojelautakameraan Porvoossa. Kuva: Poliisi

Ylikonstaapeli mietti, että jotakin on pakko tehdä. Hän veti aseensa esiin ja tähtäsi asemiestä. Samalla hän alkoi perääntyä.

Panttivankina ollut konstaapeli mietti, pitäisikö yrittää ottaa kiinni aseesta. Hän pelkäsi kuolevansa.

– Päässä liikkui, että loppu lähenee koko ajan.

Ylikonstaapeli päätti pitää koko ajan asemiehen niin sanotusti piikillä eli tähdätä tätä virka-aseellaan. Esitutkinnassa hän on kertonut, että hän huusi koko ajan: "Poliisi, pudota ase tai ammun."

Asemies puolestaan huusi hänelle, että hänen pitää luopua aseestaan. Ylikonstaapeli huusi, että ei aio tehdä sitä. Samalla hän painoi radionsa hätänappia ja huusi, että hänen parinsa on otettu panttivangiksi.

Panttivangiksi otettu kollega esti ylikonstaapelia ampumasta. Asemies sen sijaan ampui.

Ylikonstaapeli kertoi oikeudessa, että kun hänen vasempaan käteensä osui luoti, isku tuntui siltä kuin häntä olisi lyöty lekalla.

Hänen kätensä putosi välittömäksi roikkumaan käyttökelvottomana.

Antoi itselleen ensiapua

Veljekset ampuivat tilanteessa useita laukauksia, mutta vain yksi osui. Esitutkinnan perusteella ampuja oli veljeksistä vanhempi Richard Granholm.

Ylikonstaapeli perääntyi vielä lisää eikä lopulta enää nähnyt ampujaa, tämän veljeä tai kollegaansa.

Ylikonstaapeli otti ensiapuvälineistöstään kiristyssiteen ja kiinnitti sen haavoittuneeseen käteensä verenvuodon tyrehdyttämiseksi.

Aamupäivällä käräjäoikeudessa katsottiin suljettujen ovien takana poliisin tekemä rekonstruktiovideo. Käräjäoikeus katsoi, että video on salassa pidettäväksi.

Vaarallinen kiinniotto

Veljekset jäivät kiinni myöhemmin saman päivän iltana Ikaalisissa. Kiinniottoa edelsi vaarallinen takaa-ajo, jossa veljekset ampuivat laukauksia Tampereen keskustassa.

Poliisi kiilaa
Poliisi yrittää kiilata poliiseja ampuneet miehet Tampereen Rantatunnelin edustalla. Sen jälkeen miehet ampuvat useita laukauksia.

Päivitys 14.9.2020 klo 13.36: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty tietoa oikeudenkäynnin edetessä. Päivittäminen on lopetettu.

Lue lisää: