Putin Sotšin neuvotteluista: Valko-Venäjän saatava hoitaa itse omat ongelmansa, Lukašenka on maan laillinen johtaja

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan Valko-Venäjältä tulee hälyttäviä tietoja

Valko-Venäjä
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Minskissä kesäkuussa 2019.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Minskissä kesäkuussa 2019.Sergei Bobylyov / AFP

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenkan ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen Sotšissa on päättynyt neljä tuntia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen.

Putin arvioi tapaamisessa, että Valko-Venäjän on saatava hoitaa itse omat kriisinsä. Ulkopuolisten ei pidä vaikuttaa tapahtumiin.

– Kantamme on, että valkovenäläisten on hoidettava tilanne itse rauhallisella dialogilla ja ilman ulkopuolisten vihjeitä tai painostusta, ja päästävä yhteiseen ratkaisuun, Putin totesi.

1,5 miljardin laina

Putin lisäsi, että Venäjä tukee naapuriaan taloudellisesti. Venäjä on myös jatkossa Valko-Venäjän suurin investoija.

Putin lupasi Valko-Venäjälle 1,5 miljardin dollarin suuruisen lainan. Neuvottelujen päätyttyä Kreml alleviivasi, että laina on tuen ele Valko-Venäjälle – ei Lukašenkalle. Kremlin tiedottaja kuitenkin korosti, että Lukašenka on maan laillinen johtaja.

Miesten oli määrä puhua tapaamisessa Valko-Venäjällä vellovasta opposition kapinasta. Oppositio on järjestänyt elokuun presidentinvaalien jälkeen valtavia mielenosoituksia, koska se katsoo Lukašenkan voittaneen vaalit vilpillisin keinoin.

Viimeksi eilen sunnuntaina pääkaupungissa Minskissä marssi ainakin 100 000 ihmistä vaatien Lukašenkan eroa.

Valkovenäläiset jälleen joukolla kaduilla – poliisi ottanut kiinni 400 mielenosoittajaa

Virkavalta on pyrkinyt estämään mielenosoituksia väkivaltaisin ottein. Valko-Venäjän sisäministeriön mukaan eilen pidätettiin eri puolilla maata 774 mielenosoittajaa.

Maiden yhteistyö edelleen läheistä

Venäjä on ollut Lukašenkan tukena ja syyttänyt mielenosoituksista läntisiä provokaattoreita. Putin ilmoitti aiemmin, että Venäjä voi lähettää tarvittaessa maahan poliisivoimia Valko-Venäjän poliisin avuksi.

Sotšin tapaamisessa Putin ilmoitti kannattavansa Valko-Venäjän perustuslain uudistamista.

Putin lisäsi, että maiden keskinäiset sopimukset ovat edelleen voimassa. Niihin kuuluu muun muassa sopimus turvallisuusyhteistyöstä.

Valko-Venäjällä alkaa tänään sotaharjoitus, johin ottaa osaa venäläisen maahanlaskudivisioonan joukkoja. Harjoitus tapahtuu aivan Puolan rajalla, Brestin kaupungin lähellä.

Venäläisjoukot poistuvat Valko-Venäjältä harjoituksen jälkeen, Putin totesi.

Tutkija: Ei vielä suuria päätöksiä

Lukašenka on kiittänyt Putinia Venäjän vaalien jälkeen antamasta tuesta. Lukašenkan mukaan viime viikkojen tapahtumat vahvistavat käsitystä, että Valko-Venäjän on oltava läheisessä yhteistyössä Venäjän kanssa.

Venäjän ja Valko-Venäjän presidenttien tapaaminen tänään on ensisijassa symbolinen, arvioi STT:n haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau. Hänen mukaansa Lukashenka saa Sotšista kipeästi kaipaamansa viestin siitä, että Putin on yhä hänen tukenaan.

Varsinaiset konkreettiset päätökset esimerkiksi maiden integraation syventämisestä ovat vuorossa sitten, kun mielenosoitustilanne Valko-Venäjällä on rauhoittunut, Nizhnikau ennustaa. Hänen mukaansa Lukashenka saattaa pyytää Putinilta Valko-Venäjälle rahaa ja halpaa energiaa, mutta Venäjä ei välttämättä ole tällaiseen tukeen vielä valmis sitoutumaan.

Yle seuraa Lukašenkan ja Putinin tapaamista.

Oppositiojohtaja: Päätökset mitättömiä

Valko-Venäjän opposition johtajistoon kuuluva Svjatlana Tsihanouskaja toteaa Telegram-viestipalveluun kirjoittamassaan kannanotossa, että presidenttien tekemillä päätöksillä ei ole laillista oikeutusta.

– [Valko-Venäjän] uusi hallinto tulee muuttamaan kaikki sopimukset, jotka oikeudeton Lukašenka on tehnyt.

– Koska Valko-Venäjän kansa on kieltäytynyt luottamasta Lukašenkaan ja tukemasta häntä vaaleissa, olen hyvin pahoillani, että olet päättänyt antautua dialogiin diktaattorin, etkä Valko-Venäjän kansan kanssa, Tsihanouskaja sanoo viestissään Putinille.

YK:n Ihmisoikeusvaltuutettu: Hälyttävää

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoo, että Valko-Venäjältä tulee hälyttäviä tietoja, joiden mukaan rauhanomaisia mielenosoituksia tukahdutetaan väkivalloin.

– Raporttien mukaan poliisivoimat käyttävät tarpeetonta tai kohtuutonta voimaa, Bachelet totesi.

On niukasti todisteita siitä, että Valko-Venäjän viranomaiset puuttuisivat millään tavalla raportoituihin ihmisoikeusloukkauksiin, hän jatkoi.

YK:n ihmisoikeusneuvosto päätti tänään, että se pitää perjantaina hätäkokouksen Valko-Venäjän tilanteesta.

Lähteet: Reuters, Tass, Reuters