Kymenlaaksossa kaksi uutta korontartuntaa – toinen liittyy KooKoon nuorten pelaajien tartuntaryppääseen

Kouvolan abit aloittivat maanantaina etäopetuksessa.

tartuntataudit
Kouvolan jäähalli.
KooKoon alle 20-vuotiaiden joukkueen tartunnat liittyvät Mikkelin Jukureissa todettuihin tartuntoihin. Arkistokuvassa Kouvolan jäähalli.Antro Valo / Yle

Kymenlaaksossa on todettu viikonlopun aikana kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Toinen tartunnoista liittyy KooKoon U20-joukkueen tartuntaketjuun, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo. Hän ei ota kantaa siihen, millä paikkakunnilla viikonlopun uudet tartunnat on todettu.

Infektioylilääkäri Risto Pietikäisen mukaan U20-joukkueeseen liittyvässä uudessa tartunnassa on kyse siitä, että aiemmin negatiivisen koronatestutuloksen saanut pelaaja oli alkanut oireilla ja hänet testattiin uudelleen, jolloin tartunta tuli ilmi.

Koko U20-joukkue testattiin koronaviruksen varalta viime viikon keskiviikkona melko pian sen jälkeen, kun joukkue oli altistunut koronavirukselle ottelussa Mikkelin Jukureita vastaan. Myös negatiivisen testituloksen saaneet pelaajat ovat karanteenissa, ja uusia testejä tehdään, jos oireita esiintyy.

Viikonloppuna todetun tartunnan myötä KooKoon U20-joukkueen tartuntaketjuun liittyy yhteensä seitsemän tartuntaa. Viime perjantaina kerrottiin, että viidellä joukkueen pelaajalla ja yhdellä ottelutapahtuman toimihenkilöllä on todettu koronavirustartunta.

Lue myös: Nuorten jääkiekkopelistä tuli koronalinko: Mikkelin Jukureissa jo yli 20 tartuntaa, myös vastustajajoukkueissa todettu useita tartuntoja – katso video

Abeilla alkoi etäopetus

Kouvolassa abiturientit ovat siirtyneet tänään maanantaina etäopetukseen varotoimenpiteenä.

Kaupunki kertoi varotoimenpiteestä viime viikon lopulla. KooKoon U20-joukkueen pelaajissa on toisen asteen opiskelijoita, joilla on todettu koronavirus.

Kouvolan kaupunki on varautunut ottamaan käyttöön myös uusia rajoitustoimia koronatilanteen vaatiessa.

Kouvolan turvallisuuspäällikkö Johanna Franzénin mukaan kaupungilla on valmius ottaa käyttöön iso määrä rajoitustoimenpiteitä vuorokauden sisällä.

Mahdollisia toimia ovat esimerkiksi etätyöhön ja -opetukseen siirtyminen, tapahtumien peruminen, tilojen sulkeminen ja asiakaspalvelun siirtäminen verkkoon.

Osa suunnitelluista rajoitustoimenpiteistä on Kouvolan kaupungin, osa Kymsoten päätöksellä tehtäviä.

– Toimenpiteet ovat hyvin samanlaisia kuin ne, mitä keväällä tehtiin. Niitä voidaan edelleen ottaa hyvin nopealla aikataululla käyttöön, jos näyttää siltä että koronatilanne lähtee tästä pahenemaan, turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén sanoo.

"On hyvin mahdollista, että tilanne rauhoittuu"

Franzénin mukaan toisen asteen koulutuksen siirtyminen etäopetukseen onnistuu tarvittaessa hyvin nopeasti. Myös perusopetus on neljännestä vuosiluokasta alkaen mahdollista siirtää osittain etäopetukseen.

– Sellaiseenkin toimenpiteeseen on varauduttu tarvittaessa.

Tällä hetkellä Kouvolan kaupunki seuraa tilanteen kehittymistä.

– Koska kyse on yksittäisestä tartuntaryppäästä, on ihan hyvät mahdollisuudet siihen, että se saadaan pysäytettyä. Kymsote on tehnyt todella tehokasta työtä tartuntaketjujen pysäyttämiseksi. On hyvin mahdollista, että tilanne rauhoittuu.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa