Saksa: Myös ruotsalaiset ja ranskalaiset laboratoriot vahvistavat, että Navalnyi myrkytettiin

Molemmat laboratoriot sanovat, että Navalnyi myrkytettiin Novitšok-hermomyrkyllä.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on arvostellut Venäjän hallintoa kovin sanoin jo vuosien ajan. Arkistokuvassa Navalnyi on Vladivostokissa syyskuussa 2017. Kuva: Goga Shutter / AOP

Saksan hallituksen mukaan toisistaan riippumattomat laboratoriot Ruotsissa ja Ranskassa vahvistavat, että venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi myrkytettiin Novitšok-hermomyrkyllä.

Asiasta kertoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert.

– Toistamme vaatimuksemme siitä, että Venäjä selvittää tapahtumien kulun. Olemme tiiviissä yhteydessä eurooppalaisiin kumppaneihimme jatkotoimien osalta, Seibert sanoi.

Aiemmin saksalainen sotilaslaboratorio vahvisti Navalnyin kehosta löytyneissä näytteissä olevan jälkiä Novitšok-myrkystä.

Saksa on lähettänyt näytteet analysoitaviksi myös kemiallisten aseiden käyttökieltoa valvovan OPCW-järjestön tutkijoille.

Navalnyi on hoidettavana berliiniläisessä Charité-sairaalassa.

Venäjä kiistää väitteet myrkytyksestä. Sen mukaan Omskissa sijaitseva sairaala, jonne Navalnyi vietiin tutkittavaksi sen jälkeen, kun hän alkoi voida huonosti Venäjän sisäisellä lennossa, ei löytänyt hänen kehostaan jäänteitä myrkystä.

Lue myös: