1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kemikaalionnettomuudet

Freeport Cobalt ryhtyy selvittämään harvinaisen säiliörikon syytä – 84 000 litraa oksaalihappoa valui maahan Kokkolassa

Ympäristölle ei koidu yhtiön mukaan vahinkoa onnettomuudesta.

Pelastuslaitos selvisi nopeasti hälytyksestä kun Freeport Cobalt otti onnettomuuden jälkitorjunnan vastuulleen. Kuva: Yle

Freeport Cobalt ryhtyy selvittämään maanantain vastaisena yönä Kokkolan suurteollisuusalueella sattuneen kemikaalionnettomuuden syytä.

Säiliörikon takia maahan ja sitä kautta tehdasalueen viemäriin valui yli 80 kuutiometriä oksaalihappoa. Kyse oli koko säiliön rikkoontumisesta eikä esimerkiksi venttiiliviasta.

– Aine oli noin 30 prosenttista lietettyä oksaalihappoa. Saamme neutralisoitua ja käsiteltyä sen omalla puhdistamollamme, sanoo Freeport Cobaltin toimitusjohtaja Sami Kallioinen.

Pelastuslaitos luokitteli kemikaalionnettomuuden suuresi, se saatiin kuitenkin nopeasti hallintaan. Pelastuslaitos pääsi poistumaan nopeasti paikalta kun jälkitorjunta siirtyi tehtaan vastuulle.

Henkilövahinkoja ei tullut. Freeport Cobaltin mukaan myöskään ympäristölle ei koidu haittaa.

Säiliörikko ei vaikuta suuresti tehtaan toimintaan, ainoastaan yhden tuoteryhmän valmistukseen tulee katkos.

– Tällä tuoteryhmällä ei ole niin merkittävä osuus tehtaamme tuotannossa. Oksaalihappo on merkittävä ainesosa sen valmistuksessa.

Oksaalihappoa myydään yleisesti myös kuluttajille esimerkiksi puhdistus- ja valkaisutarpeisiin. Luonnossa sitä esiintyy esimerkiksi raparperissa.