USA:ssa taas raakaa poliisiväkivaltaa – video pidätetyn pahoinpitelemisestä levisi somessa, poliisi irtisanottiin

Tilanne sai alkunsa, kun poliisin pysäyttämässä autossa matkustajana olleella miehellä ei ollut henkilöllisyystodistusta.

poliisiväkivalta
Joukko mielenosoittajia seisoo kadulla. Kuvan keskellä nuorella naisella on kädessään kyltti, jossa lukee "Black lives matter". Monilla on käsissään kännykät, joilla he kuvaavat. Monilla on myös kasvomaskit kasvoillaan.
Yhdysvalloissa on järjestetty viime kuukausina laajoja protesteja poliisiväkivaltaa vastaan. Kuva on otettu Minneapolisissa. Protestit alkoivat, kun mustaihoinen mies kuoli poliisiväkivallan seurauksena kaupungissa toukokuussa. Tannen Maury / EPA

Yhdysvalloissa poliisimies on irtisanottu sen jälkeen, kun video tämän tekemästä pahoinpitelystä lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Videolla näkyy, kuinka poliisi on painanut mustaihoisen miehen katuun ja lyö tätä kasvoihin Claytonin piirikunnassa Georgiassa.

Pahoinpidelty oli matkustajana autossa, jonka partio pysäytti liikennevalvonnan yhteydessä Atlantan lentokentän lähellä. Pysäytyksen syynä oli väitetysti auton rikki ollut takavalo.

Poliisit vaativat miestä esittämään henkilöllisyystodistuksen, mutta hänellä ei ollut todistusta mukana, koska hän ei ajanut autoa. Sananvaihdon jälkeen poliisi alkoi pidättää miestä.

Poliisi väitti miehen purreen

Sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla näkyy, kuinka kaksi poliisia on miehen päällä. Toinen poliiseista lyö miestä useita kertoja. Mies huutaa videolla, ettei saa hengitettyä.

Mies laitetaan käsirautoihin ja väkivaltaa käyttänyt poliisi väittää ohikulkijalle, että uhri oli purrut häntä.

Pahoinpidelty on kiistänyt purreensa poliisia. Uhri arvelee menettäneensä tajuntansa kahteen otteeseen pahoinpitelyn aikana.

Pahoinpidelty on vangittuna

Poliisi irtisanottiin liiallisen voimankäytön takia. Hänen toiminnastaan on aloitettu rikostutkinta. Pysäytetyssä autossa olivat lisäksi pahoinpidellyn tyttöystävä, pariskunnan lapsi ja uhrin poikapuoli.

Mies pidätettiin poliisien vastustamisen takia. Häntä ei ole vapautettu takuita vastaan aikaisempien etsintäkuulutusten takia. Mies on tällä hetkellä vankilan sairaalassa. Häntä epäillään kahdesta virkamiehen vastustamisesta ja kahdesta pahoinpitelystä.

Pahoinpidellyn juristi Shean Williams sanoi videon osoittavan, kuinka poliisi jälleen loukkaa mustaihoisen amerikkalaisen miehen kansalaisoikeuksia.

Lue lisää: USA:ssa mustat joutuvat poliisin pysäyttämiksi paljon useammin kuin valkoiset – Nämä seitsemän tilastoa kertovat syvästä epäluulosta

Laajoja protesteja poliisiväkivaltaa vastaan

Yhdysvalloissa on viime kuukausina ollut laajoja protesteja poliisiväkivaltaa vastaan. Protestit ovat välillä muuttuneet mellakoinniksi.

Tuorein protestiaalto alkoi toukokuussa, kun poliisi tappoi mustaihoisen George Floydin kiinnioton yhteydessä Minneapolisissa.

Elokuun loppupuolella poliisi ampui niin ikään mustaihoista miestä Jacob Blakea useita kertoja selkään Kenoshassa Wisconsinin osavaltiossa. Protesteissa on vaadittu poliisivoimien uudistamista.

Lisää aiheesta:

Video: Jopa satatuhatta mielenosoittajaa marssi Washingtonissa poliisiväkivaltaa vastaan

Yli tuhat osallistui poliisiväkivaltaa ja rasismia vastustaneeseen kulkueeseen Kenoshassa – Trump aikoo vierailla kaupungissa

Poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia muistettiin Minneapolisissa – "Rasismin ja syrjinnän pandemia tappoi hänet"

Mustan miehen pikaruokaravintolan edustalla ampunut poliisi saa murhasyytteen USA:ssa

Lähteet: AP