Kainuun matkailun talvikausi nitkahtamassa – ryhmäperuutuksia on tullut paljon

Koronapandemian aikaansaama poikkeustila matkailutoimialalla koskettaa kipeästi myös Kainuuta.

matkailu
Kajaanin lentokenttä.
Kainuussa on toivotaan, että Suomi-matkailijat löytäisivät kainuulaiset majoitus- ja ohjelmapalvelut, vaikka lentokenttä on kiinni. Arkistokuva.Timo Sihvonen / Yle

Matkailukupla voisi pelastaa myös Kainuun tulevaa talvisesonkia kansainvälisen matkailun osalta. Lapin kaltaisen matkailukuplan luominen Kainuuseen edellyttää matkailijoilta Koronavilkku-sovelluksen lataamista, maskisuosituksien noudattamista ja turvaväleistä sekä käsihygieniasta huolehtimista.

Ongelmaksi kuitenkin nousee suljettuna oleva Kajaanin lentokenttä. Kainuun Liiton aluekehitysasiantuntija Minna Komulainen kertoo, että matkailijat saapuvat Kainuuseen reittilennoilla ja kansainväliset matkanjärjestäjät ovat jo ilmoittaneet, että Kainuuta ei voi myydä, koska lentokenttä on kiinni.

– Kainuulaisten matkailuyritysten tilannetta voisi helpottaa esimerkiksi 1–2 päivittäistä Kajaanin lentovuoroa sekä nopeat junayhteydet, sanoo Arctic Lakelandin koordinaattori Hanna Linjala.

Myös kansainvälisten matkanjärjestäjien epävarmuus aiheuttaa hankaluutta. Matkanjärjestäjät sopeuttavat tuotantoaan pienemmäksi ja vähentävät henkilöstöä.

– Deadlinet kiintiöille alkavat paukkua ja peruutuksia valitettavasti on tulossa lisää syyskuun aikana kainuulaisille yrityksille kansainvälisiltä matkanjärjestäjiltä, kertoo Linjala.

Linjala myöntää, että talvikaudesta on tulossa vaikea kainuulaisille matkailualan yrityksille, joiden liikevaihto on pääsiallisesti koostunut kansainvälisistä asiakkaista.

– Ryhmäperuutuksia on tullut paljon, sanoo Linjala.

Osalla yrittäjistä kesä toi pilkahduksen valoa, kun kotimaiset asiakkaat matkailijat olivat liikkeellä.

Toiveissa on, että myös talvella Suomi-matkailijat löytäisivät kainuulaiset majoitus- ja ohjelmapalvelut. Kotimaisia matkailijoita tulisi saada enemmän ohjelmapalveluiden ja aktiviteettien äärelle.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.