Kainuun sairaalan piti olla savuton, mutta nyt alueelle tulee tupakointikoppi sitkeimmille – ylilääkäri: "Reaali- ja ideaalimaailma eivät kohdanneet"

Savuton sote joutui antamaan periksi sauhuttelijoille Kainuussa.

tupakoimattomuus
Lasitettu tupakointitila Kainuun keskussairaalalla
Sairaala hankki tupakointikopin, koska ennen sitä ihmiset polttivat muun muassa sisäänkäynneillä ja vessassa.Antti Tauriainen / Yle

Kainuun sote otti tavoitteekseen viisi vuotta sitten savuttomuuden. Silti tällä viikolla aukeaa uuden sairaalan alueelle koppi tupakoitsijoita varten. Kainuun sote-yhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo, että tupakoitsijoille ei annettu periksi.

– En sano, että annettiin periksi vaan yksilön oikeus tupakoida menee edelle. Kaikki potilaat eivät ole lopettaneet tupakointia.

Ahopelto huomauttaa, että sote kuitenkin tukee tupakasta vieroitusta. Se muun muassa tarjoaa sekä henkilökunnalle että potilaille vieroitusohjelmaa. Tavoite on, että työpaikat olisivat savuttomia.

Ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo, että loppujen lopuksi ajatus savuttomuudesta oli utopistinen.

– Reaali- ja ideaalimaailma eivät kohdanneet. Periksi ei ole annettu, vaan vastuullisen toiminnan lähtökohta on antaa ihmisten perusoikeuksien toteutua, Koukkari kertoo.

Mikä sitten sai soten antamaan periksi savuttomuuden suhteen? Ylilääkärin mukaan tupakointikoppi oli tarpeen, koska ennen sitä tupakointi aiheutti sairaalalla jopa vaaratilanteita.

– Esimerkiksi päivystyspoliklinikan edessä oli jatkuvasti isot määrät tumppeja. Ovia on pönkätty yöaikaan ja myös vessassa on tupakoitu, Koukkari summaa.

Vessatupakointi voi aiheuttaa hälytyksen sairaalan turvajärjestelmässä. Pahimmillaan seurauksena on vuodepotilaiden evakuointi.

Tupakointikoppi parantaa siis turvallisuutta, mutta lisäksi se takaa paremmin savuttomuuden niille, jotka eivät polta.

– Tavoitteena on, että potilaat eivät tupakoi. Pyrimme tupakoinnin lopettamisen hyvillä puolilla saamaan potilaat lopettamaan. Esimerkiksi leikkausten jälkeisten komplikaatioiden määrä vähenee 30–40 prosenttia, ja riskit sepelvaltimotautiin vähenevät jo vuoden sisällä lopettamisesta, Ahopelto kertoo.

Tupakointikopin vuokraus maksaa sotelle vajaa tuhat euroa kuussa.

Juttua korjattu 16.9. kello 11.50: sairaalan turvallisuustekniikan osalta, savu ei laukaise sprinklereitä vaan voi aiheuttaa muunlaisen hälytyksen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 16.9. kello 23:een saakka!