1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurimmat ruuhkat koronatesteissä ovat ohi, mutta testattavien tärkeysjärjestystä määritellään edelleen

Yle selvitti, millaisia eroja koronatestikäytännöissä on eri puolella Suomea.

koronavirus
Koronatestausvälineitä Kajaanin keskussairaalalla
Koronatestejä tehdään maakunnissa useita satoja päivässä, mutta ruuhkat ovat hellittäneet. Nyt testeihin pääsee nopeasti, eikä tuloksia tarvitse jännittää kauaa. Kuva on koronatestauspisteeltä Kajaanista. Antti Tauriainen / Yle

Valtavat ruuhkat koronatestauksissa ovat helpottaneet kaikkialla Suomessa. Testiin pääsee nyt monissa paikoissa jo saman vuorokauden sisällä tai viimeistään seuraavana päivänä.

Yle selvitti viime viikolla sairaanhoitopiireiltä ympäri Suomen, kuinka kauan testiin pääsyssä ja tulosten saamisessa kestää ja ketkä priorisoidaan testauksessa ykkössijoille.

Vaikka koronanäytteitä otetaan edelleen monissa maakunnissa useita satoja päivässä, tulokset niistä saa yleensä jo yhden tai kahden vuorokauden kuluttua testin ottamisesta. Tuloksia siis ei joudu enää odottamaan useita päiviä toisin kuin elokuussa.

Silloin koulujen alku ja lasten nuhaoireet vilkastuttivat koronatestien ottoa niin, että monien alueiden testauskapasiteetti alkoi lähestyä rajojaan.

Esimerkiksi Jyväskylässä elokuun alussa näytteenottoon joutui jonottamaan kolme päivää ja vastauksen saamiseen meni toiset kolme päivää. Nyt myös Jyväskylässä näytteenottoon pääsee yhteydenoton kellonajasta riippuen joko samana tai viimeistään seuraavana päivänä. Testitulokset tulevat keskimäärin noin vuorokauden kuluttua näytteen otosta.

Kuitenkin edelleen harvoilla paikkakunnilla oma laboratoriokapasiteetti ei riitä analysoimaan kaikkia testituloksia, ja näytteet lähetetään tutkittavaksi muualle. Tästä syystä tulosten saamisessa aiheutuu jonkin verran viivettä.

Näin on esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirissä, jossa joutuu tällä hetkellä odottamaan testituloksia pisimpään. Suurin osa testituloksista saadaan kolmen vuorokauden kuluessa, mutta muutamissa tapauksissa tuloksen saaminen on venynyt jopa viikkoon. Itse testiin kuitenkin pääsee jo vuorokauden sisällä.

– Olemme joutuneet viime viikkoina tukeutumaan myös THL:n laboratorion apuun näytteiden analysoinnissa merkittävässä määrin. Teemme kuitenkin kovasti töitä sen eteen, että tilanne saataisiin paremmaksi, Satakunnan sairaanhoitopiirin osastonylilääkäri Tuomas Nieminen kertoo.

Vaihtelua on kuitenkin sen suhteen, ketkä näytteenottoon tulevista testataan ensin.

Testiin otettavien järjestyksessä eroja

Oulussa ja Turussa näytteenotto sekä sen analysoiminen toimivat tällä hetkellä niin jouhevasti, ettei tiettyjen ryhmien etusijalle asettamiselle ole tarvetta. Sama tilanne on myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa sekä Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä, jossa kaikki näytteet tutkitaan nykyisin suurin piirtein samalla nopeudella.

Pääosin kaikkialla Suomessa testataan ensin ne henkilöt, jotka ovat kriittisesti sairaita ja tarvitsevat esimerkiksi teho- tai osastohoitoa.

– Tällä on iso vaikutus esimerkiksi siihen, miten henkilökunnan tulee suojautua ja miten potilasta voidaan hoitaa. Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen kertoo.

Terveydenhuollon henkilökunta priorisoidaan ykköskohteeksi Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä Kainuussa. Näin tehdään myös Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotessa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä taas priorisoidaan ensimmäisiksi sairaalahoitoon tulevien potilaiden sekä sote-työntekijöiden lisäksi ulkomailta mahdollisen korona-altistumisen saaneet sekä sote-ammattilaisten lapset.

Länsi-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ensimmäisten testattavien joukossa on myös opetus- ja varhaiskasvatuksen henkilökunta.

Pikatestejä annetaan vain harkitusti

Suurin osa testeistä otetaan nenänielusta tavallisella PCR-testillä, mutta kiireellisimmissä tapauksissa käytössä on myös pika-PCR.

Pikatestin suorittamiseen tarvittavia aineita eli reagensseja ei ole Suomen sairaanhoitopiireissä riittävästi, ja siksi pikatestejä pystytään ottamaan vain rajallinen määrä päivässä.

Pikatesteistä tulokset saadaan nopeasti. Näitä testejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle.

– Jos terveydenhuollon työntekijöillä on nuha, pikatestillä poissuljetaan koronan mahdollisuus nopeasti ja testattava voi jatkaa töissä, Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula kertoo.

Kuinka nopeasti sinä olet saanut testituloksen, jos olet käynyt koronatestissä viime aikoina? Voit osallistua keskusteluun 16.9. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi