Poromiehet näkevät karhunkatselupaikkojen rakentamisen lisäävän porovahinkoja – asiaa tutkitaan kahden kesän ajan

Tutkimus tehdään Kuusamossa ja Suomussalmella, missä kuvauspaikkoja on paljon.

Luonnonvarakeskus selvittää karhunkatselupaikkojen vaikutusta porotalouteen. Kuvituskuva. Kuva: Sari Ursin / Yle

Luonnonvarakeskus (Luke) on aloittanut tutkimuksen, jossa halutaan selvittää karhunkatselupaikkojen vaikutus erityisesti porotalouteen. Tutkimuksia on tehty jo kuluneen kesän aikana Kuusamon ja Suomussalmen alueella ja jatkoa seuraa ensi kesänä. Kuusamossa ja Suomussalmella on useita karhunkatselupaikkoja.

Erityisen huolissaan karhunkatselupaikoista ovat poromiehet. Heidän arvionsa mukaan porot kaikkoavat perinteisiltä laitumiltaan karkuun karhuja. Karhut myös saalistavat karhunkatselualueille pyrkiviä poroja.

– Tämän keskustelun siivittämänä on nähty tarpeelliseksi tämän asian tutkiminen, sanoo Luken tutkimusprofessori Ilpo Kojola.

Tutkimusta vetävän Kojolan mukaan ensin kartoitetaan kuvauspaikkojen sijainnit. Tämän jälkeen selvitetään niiden lähistöllä liikkuvien suurpetojen määrä ja varsinkin karhujen vierailut. Tätä havainnoidaan tutkimalla kuvauspaikoilta kerättyjä ulosteita.

Tutkimukseen kuuluu myös haastatteluosuus, jossa kysytään katselupaikkojen vaikutusta ihmisten arkeen, poronhoitoon ja tulevaisuuden näkymiin.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.