Pieni Lestijärvi testasi kaikki koululaisensa koronatartuntojen takia – opettajat karanteeniin ja koko koulu etäopetukseen

700 asukkaan kunnassa tehtiin maanantaiaamuna 100 kohdennettua koronatestiä. Oireettomien testaamista perustellaan tartuntaketjun jäljittämisellä.

koronavirus
Lestin koulu siirtyy etäopetukseen, Anne Haasiomäki on koulun eritysopettaja
Mahdollisiin tartuntohin ja etäopetukseen siirtymiseen oli tavallaan osattu varautua, sanoo Lestin koulun erityisopettaja Anne Haasiomäki. Lestijärvellä on paljastunut kuusi koronatartuntaa parin päivän sisällä.Ville Viitamäki / Yle

Keskipohjalaisessa Lestijärven kunnassa herättiin maanantaina uuteen tilanteeseen: kunnassa oli viikonloppuna varmistunut viisi koronatartuntaa.

Maanantaiaamuna koko Lestin koulu määrättiin varotoimena koronatesteihin.

Testeissä kävivät kaikki noin 70 1.–9. -luokkien oppilasta sekä koulun henkilökunta – kaikkiaan yhteensä kymmenesosa 700 asukkaan kunnan väestöstä. Testejä otettiin noin 100.

Maanantaina tartuntoja varmistui yksi lisää.

Lestin koulun vt-rehtori Lassi Mäkelä kuvaili tunnelman pysyneen oppilaiden testaamisen aikana rauhallisena.

– Kaikki tiedostavat, että on kyse vakavasta asiasta, jotta saadaan tartuntaketjut jäljitettyä. Toiveena on, että kaikki tartunnan saaneet olisivat jo tiedossa, Mäkelä sanoo.

Oppilaat ja opettajat siirtyivät testien jälkeen etäopetukseen kahdeksi viikoksi. Syynä se, että seitsemän koulun yhdeksästä opettajasta on altistunut virukselle ja siirtyy karanteeninomaisiin olosuhteisiin.

– Käytännössä lähiopetusta on mahdotonta järjestää, Mäkelä sanoo.

Lue seuraavaksi: Lestijärven uusien koronatartuntojen määrä nousi jo kuuteen – kunta sulki ovensa

Koko koulu testeissä

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soite tiedotti viidestä koronavirustartunnasta sunnuntaina 13. syyskuuta. Maanantaina luku kasvoi vielä yhdellä todetulla tartunnalla.

Koronatartuntojen määrä Soiten alueella on epidemian ajalta nyt 40.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen toivoo, että tartuntaketjut Lestijärven tautiryppään osalta saataisiin selvitettyä.

– Se kestää muutaman päivän. Toivon, että koska kunta on pieni, tämä voisi onnistua, Rahkonen sanoo.

Sitä, miksi koko koulun väki testataan varotoimenpiteenä, Rahkonen perustelee juuri tartunnan lähteen ja tartuntaketjun selvittämisellä.

– Lapset ovat usein lieväoireisia. Silloin, kun ketjua selvitetään, ei ole enää merkityksellistä, onko ihmisellä oireita nyt, Rahkonen sanoo.

– Toiveena on saada vastaukset huomenna aamupäivästä.

Keski-Pohjanmaalla on voimassa jo maskisuositus. Tänään otettujen koronanäytteiden tulokset ratkaisevat, onko Lestijärvelle luvassa jotain muita turvallisuussuosituksia.

– Jos on paljon tartuntoja, silloin kohdennettua tiukentamista tarvitsee miettiä ja ehkä tehdä Lestijärvellä.

Lestin koulu siirtyy etäopetukseen 14.9.20 koronatartunnan takia
Lestin koululla tehtiin maanantaiaamuna yhteensä noin 100 koronatestiä. Ville Viitamäki / Yle

Kunta reagoi nopeasti

Päätökset koululaisten testaamisesta ja kirjaston, kuntosalin, nuorisotilan ja kunnanviraston sulkemisesta tehtiin Lestijärven kunnan ja Soiten yhteistyönä nopeasti samantien. Kunnan koronaryhmä kokousti jo sunnuntai-iltana.

– Meillä on pieni yhteisö, tämä voi viuhkaantua hyvinkin nopeasti kun kanssakäymistä on ihmisten kesken. Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin toimia ripeästi, että saadaan minimoitua mahdolliset uudet tartunnat, kunnanjohtaja Esko Ahonen perusteli päätöstä Ylelle maanantaiaamuna.

Tartuntojen myötä myös Lestijärven vanhustenpalveluasumisyksikkö Kotipirtissä on vierailukielto ja kaikki yksikön asukkaat sekä henkilökunta testataan koronaviruksen varalta.

"Toivon parasta, pelkään pahinta"

Lestin koulun etäopetusjakso on tällä tietoa siis parin viikon pituinen.

Oppilaille lainataan koululta tarvittaessa tietokoneet ja mieliin muistutellaan viime kevään etäkoulujakson käytännöt.

– Jotenkin henkisesti on valmistauduttu siihen, että tällainen jakso saattaa tulla. Meillä on erinomaiset mahdollisuudet etäopetukseen ja uskoisin, että se toimii taas ihan järkevästi eivätkä oppilaat kärsi siitä juurikaan, sanoo erityisopettaja Anne Haasiomäki.

Samaa mieltä on vt-rehtori Lassi Mäkelä.

– Kaikki tietävät mistä on kysymys. Kyllä me se varmaan osataan. Toivon parasta ja pelkään pahinta, Mäkelä sanoo.

Kolmisenkymmentä karanteeniin

Osa maanantaiaamuna otettujen koronanäytteiden testituloksista on jo valmistunut.

Tartunnan saaneet ovat kotieristyksessä ja altistuneiden selvitystyö on meneillään. Infektioylilääkäri Marko Rahkosen arvion mukaan altistuneiden määrä on noin 30.

– Sen verran ihmisiä laitetaan tämänhetkisellä tiedolla karanteeniin.

Sairastumisten taustalla ei ole ulkomana matkailua, eikä tartuntoihin liity muutenkaan erityistä matkailua.

Katso täältä Ylen uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla.

Korjattu 14.9.2020 klo 14:40 tartuntojen määrä Lestijärvellä on kuusi. Eli maanantaina uusia tartuntoja on varmistunut yksi, ei kaksi, kuten aiemmin kerrottiin.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus