Mount Everestin voi valloittaa kotimaastoissakin – katso video: Mike Oppland kiipesi Salpausselän rinteen ylös 173 kertaa

8 848 metrin nousu sauvakävellen oli lahtelaiselle koripallovalmentajalle puolentoista vuorokauden hikinen urakka.

kuntoliikunta
Mike Oppland suoritti rankan Everesting-haasteen Salpausselän rinteessä
Mike Oppland suoritti rankan Everesting-haasteen Salpausselän rinteessä

Lahtelainen koripallovalmentaja Mike Oppland päätti tarttua härkää sarvista, kun kuuli Everesting-haasteesta.

Mount Everestin valloitusta jäljittelevässä haasteessa osallistuja nousee liki 9 kilometrin matkan joko kävellen tai pyöräillen. Triathlonia harrastava, entinen ammattilaisurheilija päätti haastaa itsensä ja suorittaa haasteen kotimaisemissa.

Everesting-sivuston (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) mukaan 28 suomalaista on tähän mennessä osallistunut haasteeseen. Suurin osa on osallistunut pyöräilemällä.

Mount Everest on 8 848 metriä korkea. Noustakseen saman matkan, Opplandin piti kävellä ylämäkeä sama matka. Käytännössä tämä merkitsee 173 nousua Lahden urheilukeskuksesta Salpausselän rinnettä aina suurmäen juurelle asti.

Alamäki on pahempi kuin ylämäki

Vain nousut rekisteröitiin, joten Oppland sai taivaltaa tuplamatkan. Oppland aloitti urakkansa sunnuntaiaamuna. Mies huhki kävelysauvojen kanssa pitkälle yöhön. Lyhyen lepotauon jälkeen Oppland tahkosi Salpausselän rinnettä vielä maanantaipäivän.

– Tämä on fyysisesti todella rankka urakka. Suoritin ensimmäisen triathlonini viime kesänä ja se oli raskas ja vaikea urakka, mutta tämä on kovempi, kertoo Oppland.

Oppland osallistui vaimonsa kanssa Ironman-kisaan Lahdessa kesällä 2019.

Urheilutaustansa vuoksi koripallojunioreiden valmentaja on tottunut fyysiseen rasitukseen, mutta jatkuva jyrkkä nousu pistää koville. Alamäkien raskaus yllätti kovaan rääkkiin tottuneen Opplandin

– Laskut ovat pahempia kuin nousut. Minulla on jalkapohjissa pahat rakot ja lasku jyrkkää mäkeä rasittaa varpaita ja polvia. Onneksi voin sauvakävellen helpottaa urakkaa, ynnäili Oppland vammojaan maanantaina päivällä, kun oli noussut 500 metrin jyrkän ylämäen 139:nnen kerran.

– Olen valmis vaikka ryömimään polvillani, jos en muuten jaksa, vannoi Oppland ollessaan jo loppusuoralla kiipeilyhaasteessa.

Oppland sai päivän aikana hoitoa jalkoihinsa. Jaksamisessa auttoi myös ystävien, vaimon ja pienen pojan kannustus paikan päällä.

Myös henkinen haaste on raskas

Oppland oli sunnuntai-iltana noussut rinteen jo yli 90 kertaa, kun vetäytyi yöpuulle.

– Pimeys oli yllättävän rasittava henkisesti. Seuraavana aamuna oli myös todella vaikeaa saada itsensä liikkeelle, mutta olin päättänyt mennä niin pitkälle, kuin pystyn. Päivän mittaan alkoi tuntua helpommalta.

Tärkeintä haasteessa oli itsensä haastaminen.

– Haluan näyttää itselleni, että pystyn tähän. En halua antaa periksi, sillä elämässä tulee aina vaikeuksia ja uskon, että tämä auttaa minua kohtaamaan myös muita haasteita, pohtii Oppland.