Trump vs. Biden

14.9. Trump voi yhä voittaa presidentinvaalit, vaikka Bidenilla on selvä gallup-kaula

Presidentti Donald Trump vaikuttaa jämähtäneen runsaat 7 prosenttiyksikköä demokraattihaastajansa Joe Bidenin taakse. Koko maassa 50,5 % äänestäjistä äänestäisi nyt Bidenia, 43,0 % Trumpia.

Yle seuraa presidentinvaalien gallup-tilannetta maanantaisin.

Trumpin asema ei välttämättä ole aivan niin tukala, kuin kokonaiskannatuksen perusteella näyttää. Hillary Clinton hävisi vaalit 2016, vaikka sai maan laajuisesti noin kolme prosenttiyksikköä enemmän ääniä.

Vaalianalyysivusto FiveThirtyEightin laskelmien mukaan Trump voi saada jopa 4,5 prosenttiyksikköä vähemmän ääniä, mutta silti voittaa vaalit.

Joe Bidenin kovia kannatuslukuja selittää osin se, että hän johtaa poikkeuksellisen suurella erolla demokraattien vahvoilla kannatusalueilla.

Yhdysvaltalaisessa vaalijärjestelmässä on kuitenkin merkitystä ainostaan sillä, voittaako osavaltion eli saako sen valitsijamiehet. Voittomarginaalilla ei ole väliä.

Massachusetts on yksi osavaltioista, joissa demokraatit voittavat käytännössä aina. Biden johtaa siellä huimin luvuin: 34 prosenttiyksiköllä.

Vuonna 2012 Barack Obama voitti osavaltion (siirryt toiseen palveluun) "vain" 23 prosenttiyksiköllä.

Tilanne on samankaltainen esimerkiksi Kaliforniassa ja Washingtonissa. Vaikka Bidenin kannatusluvut ovat niissä kovat, se ei auta. Hän saisi saman verran valitsijamiehiä, jos voittaisi ne vain yhdellä äänellä.

Vaa’ankieliosavaltioista Trump on viime viikkoina kirinyt Floridassa ja Pennsylvaniassa (siirryt toiseen palveluun).

Floridan voittaminen on molemmille ehdokkaille tärkeää, sillä siellä on tarjolla kolmanneksi eniten valitsijamiehiä.

Ei liene sattumaa, että miljardööri Mike Bloomberg ilmoitti juuri antavansa siellä 100 miljoonan dollarin rahoituksen Bidenin tueksi. (siirryt toiseen palveluun)

Trump vaikuttaa lisäävän kannatustaan latinoäänestäjien joukossa.

Yksi syy Trumpin kiriin Floridassa voi olla siinä, että Floridan latinoäänestäjät ovat usein kuubalaistaustaisia. Heitä pidetään yleensä (siirryt toiseen palveluun) konservatiivisempina kuin meksikolaistaustaisia.

Kirin lisäksi Trump voi asettaa toivoaan vuoden 2016 gallupeihin.

Republikaanianalyytikko Frank Lunz on huomauttanut (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin gallup-tilanne esimerkiksi Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa on parempi kuin näihin aikoihin vuonna 2016.

Tosin on muistettava, että myös gallupit ovat kehittyneeet neljän vuoden takaisesta.

Vaaleihin on nyt 50 päivää, mitä ajatellaan Trumpin leirissä?

Trump laskenee strategiansa neljän asian varaan: kansan kohtuullisen hyviin arvioihin talouskysymyksissä, epävarmojen äänestäjien kohdennettuun houkutteluun vaa’ankielialueilla sekä livetilaisuuksien järjestämiseen.

Ja varsinkin siihen, että hän saa vastaehdokas Joe Bidenin näyttämään heikolta – keinolla millä hyvänsä.

Toivoa voi panna myös mahdollisiin gallup-virheisiin sekä siihen, että hän onnistuisi saamaan liikkeelle varsinkin sellaisia maaseudun asukkaita, jotka eivät äänestäneet 2016.

Entä mitä pohtivat Bidenin taustajoukot?

Mikä Joe Bidenilla on ollessa: ennusteet lupaavat voittoa noin 70 prosentin todennäköisyydellä ja varainkeruukin sujuu (siirryt toiseen palveluun). Hän on voinut käydä hidasta, rauhallista ja koronaturvallista kampanjaa.

Demokraattien huoli on, että liiallinen varmuus voi johtaa löysäilyyn vaa’ankielialueilla. Sen seuraksena vaaka voisi kallistua pienten äänienemmistöjen turvin Trumpille, aivan kuin vuonna 2016.

Tekijät

Satu Helin

Grafiikat: Seppo Suvela, Hilppa Hyrkäs

Videot: Kari Nihti

Lähteet

  • Grafiikat: fivethirtyeight.org, The New York Times
  • Kuvat: Lehtikuva/AFP, EPA, AOP
  • Videot: Reuters

Julkaistu 14.9.2020