"Neste on ollut tukipilari kaupungille" – naantalilaiset murehtivat työpaikkojen ja veroeurojen menetystä, pääministeri lupaa tukea

Tieto Nesteen aikeista lakkauttaa Naantalin öljynjalostamo tuli kaupungin asukkaille yllätyksenä.

Naantali
Hannele Haapamäki, Naantali.
Hannele Haapamäki miettii monen muun naantalilaisen tavoin jalostamon lakkauttamisen vaikutuksia kaupungille.Johanna Manu / Yle

Ikuisena liekkinä tunnettu soihtu Naantalin Viheriäisten niemessä uhkaa sammua yli 60 vuoden jälkeen.

Öljy-yhtiö Neste ilmoitti maanantaina harkitsevansa Naantalin jalostamon sulkemista. Yhtiön koko öljytuotteet-liiketoimintayksikköä koskevissa yt-neuvotteluissa jopa 470 työpaikkaa on vaakalaudalla. Naantalissa yhtiön palkkalistoilla on noin 350 henkeä.

Pääministeri Sanna Marin oli yhteydessä Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutaseen kertoen, että valtiovalta kantaa vastuunsa asiassa.

Mutanen pitää hyvin tärkeänä, että valtio omilla muutosturvatoimenpiteillään tukee työntekijöitä sekä pehmentää kuntien ja alueen taloudellisia menetyksiä, jos työpaikkojen vähennykset toteutuvat.

"Tuli aika äkkiä"

Aikeet jalostamon sulkemisesta saivat myös monet kaupunkilaiset murehtimaan menetettäviä työpaikkoja ja vaikutuksia Naantalin taloudelle.

Uutinen jalostamon mahdollisesta sulkemisesta tavoitti naantalilaisen Hannele Haapamäen aamukahvipöydässä.

– Pisti vähän hiljaiseksi. Toisaalta, kun ajattelee maailman tilannetta, niin ehkä jollain aikavälillä oli odotettavissa, että jotain tapahtuu, mutta tuli kyllä aika äkkiä.

Haapamäen tuttavapiirissä ei ole jalostamolla työskenteleviä, mutta kolaus koskettaa jokaista naantalilaista.

– Kyllä sieltä jonkinmoinen määrä veroeurojakin kaupungille tulee. Se vaikuttaa aika moneen asiaan varmasti, miettii Haapamäki.

Iso lovi pienelle paikkakunnalle

Herneenpalkoja makustelleiden Jarmo Lehtisalon ja Hannu Aallon mietteet olivat synkkiä aurinkoisesta syyspäivästä huolimatta.

– Paikkakuntalaisena tuntuu aika pahalta, että niinkin monta työpaikkaa lähtee. Näin pieni paikkakunta kuin Naantalikin on, se on aina iso lovi, toteaa Jarmo Lehtisalo.

Jarmo Lehtisalo ja Hannu Aalto, Naantali.
Jalostamon alueelle on vaikea keksiä korvaavaa teollisuutta, arvelevat Jarmo Lehtisalo ja Hannu Aalto.Johanna Manu / Yle

Pörssikursseja seurannut Lehtisalo yllättyi suunnitelmista. Myös Hannu Aallolle uutinen tuli täysin puskista.

– Yllätti täysin kesken golfkierroksen. Sen jälkeen peli ei kulkenut. Todella järkyttävää. Siellä on paljon tuttuja töissä, miettii Aalto.

Vaikutukset voivat ulottua vuosikymmeniksi eteenpäin, jos korvaavia työpaikkoja ei synny. Satamatoiminnot säilyvät jalostamolla, mutta muuten Aallon ja Lehtisalon on vaikea keksiä käyttöä alueelle.

– Jotain öljynjalostamiseen liittyvää, korvaavaa teollisuutta ainoastaan tulee yhtäkkiä mieleen. Aika vaikea on keksiä muuta. Telakka on toisella puolella lahtea. Tuskinpa nekään tarvitsevat laajennusta, aprikoi Jarmo Lehtisalo.

Työttömiä tulee paljon

Työttömiksi jäävien jalostamolaisten kohtalo surettaa myös Leeni ja Jyrki Karusta.

Leeni ja Jyrki Karus, Naantali.
Leeni ja Jyrki Karus muistuttavat Nesteen olleen yksi Naantalin tukipilareista.Johanna Manu / Yle

– Onkohan näiden erikoisöljyjen menekki niin pientä, että kannattaa keskittyä vain Porvoon jalostamoon? Työttömiä tulee paljon, ja onhan Neste ollut tukipilari Naantalin kaupungille, pohtii Jyrki Karus.

– Työttömiä aina vain lisää. Onhan se huono paikkakunnalle, murehtii Leeni Karus.

Huonosta voi tulla hyvääkin

Leena Laaksonen toteaa uutisen ravistelevan kaupunkia, mutta yrittää silti pitää positiivisuutta yllä.

– Se on suuri sokki koko kaupungille. Mutta kyllä siitä varmasti jotain hyvääkin tulee loppujen lopuksi. En tiedä mitä, mutta huonostakin tulee joskus jotain hyvää, jaksaa Laaksonen uskoa.

Leena Laaksonen, Naantali.
Synkistä uutisista huolimatta Leena Laaksonen koettaa löytää jotain myönteistäkin.Johanna Manu / Yle

Laaksonen ei lähde vielä arvailemaan, kuinka jalostamon mahdollinen sulkeutuminen hiljentäisi Naantalin katukuvaa.

– Kyllä ihmiset varmasti mielellään pitäisivät kotinsa, mutta työtä täytyy hakea sitten jostain muualta.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella tiistai-iltaan kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Analyysi: Naantalin öljynjalostamo kokee Kaipolan paperitehtaan kohtalon – Näiden 3 syyn takia öljy on auringonlaskun ala

Naantalissa jalostamon mahdollinen lakkautus otettiin vastaan järkyttyneenä – Valtuuston puheenjohtaja: "Sokki tämä on"

Yle seuraa: Neste harkitsee Naantalin jalostamon sulkemista, koska fossiilisten öljytuotteiden kysyntä laskee ja kilpailukyky ei riitä

Yle Elävä arkisto: Suomen ensimmäinen öljynjalostamo