Saksalaissairaala: Navalnyi ei tarvitse enää hengityskonetta ja pääsee jo ylös sängystä

Venäjän oppositiojohtaja Navalnyia on hoidettu jo viikkojen ajan berliiniläissairaalassa.

Aleksei Navalnyi
Aleksei Navalnyi viime vuoden heinäkuussa mielenosoituksessa Moskovassa.
Aleksei Navalnyi viime vuoden heinäkuussa mielenosoituksessa Moskovassa.Sergei Ilnitski / EPA

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vointi on kohtentunut entisestään, kertoo Navalnyia hoitava berliiniläissairaala.

Sairaalan tietojen mukaan Navalnyi ei enää tarvitse hengityskonetta. Lisäksi hän pystyy jo jaloittelemaan lyhyitä aikoja.

Navalnyi sai voimakkaita oireita 20. elokuuta, kun hän oli lentämässä Siperian Tomskin kaupungista kohti Moskovaa. Navalnyia on hoidettu berliiniläisessä Charité-sairaalassa, jonne hänet lennätettiin elokuun lopulla.

Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa tehdyt laboratoriokokeet ovat vahvistaneet, että Navalnyi myrkytettiin.

.Saksa: Myös ruotsalaiset ja ranskalaiset laboratoriot vahvistavat, että Navalnyi myrkytettiin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehotti maanantaina Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia selvittämään pikaisesti Navalnyin murhayritystä. Macron kertoi puhelussa Putinille myös ranskalaisessa laboratoriossa tehdystä testistä, joka vahvisti, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän myrkyllä.

Putin tuomisti Venäjään kohdistuva syytökset, joille ei hänen mukaansa löydy perusteita. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan länsi käyttää epäiltyä myrkytystä hyväkseen, jotta voisi asettaa lisää sanktioita Venäjää kohtaan.

Lue lisää:

Der Spiegel: Navalnyin tila on kohentumassa, pystyy jopa puhumaan – poliisisuojelua lisätty

Jos Venäjä myrkytti Aleksei Navalnyin, miksi se jäi heti kiinni? Tässä lyhyet vastaukset kysymyksiin myrkytystapauksesta

Lähteet: Reuters, AP, AFP