Pääministeri Marin: Budjettiriihessä on syntynyt sopu, yksityiskohdista kerrotaan keskiviikkona – Yle seurasi budjettineuvotteluiden toista päivää

Valtiovarainministeri Vanhasen mukaan budjetti olisi 10,7 miljardia euroa alijäämäinen.

Budjettiriihi
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (vas), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, opetusministeri Li Andersson, pääministeri Sanna Marin, sisäministeri Maria Ohisalo sekä tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kommentoivat budjettineuvotteluiden tilannetta Säätytalolla tiistai-iltana. Yle näytti kommentit suorana. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla kuvaa. Video alkaa ministereiden kommenteista.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on päässyt budjettiriihessään sopuun.

Marin ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat sekä valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) neuvottelivat tänään koko päivän Säätytalolla ensi vuoden talousarviosta sekä muista hallituksen pöydällä olevista kokonaisuuksista.

– Isoissa asioissa on saatu nyt ratkaisuja aikaiseksi, Marin kuvaili tiedotusvälineiden edustajille hieman puoli yhdeksän jälkeen.

Tällaisia asioita ovat pääministerin mukaan muun muassa kuntien tukeminen, järjestöjen rahoitus, energiaverotukseen liittyvät kysymykset sekä työllisyystoimet.

– Yksityiskohdista kerromme huomenna hallituksen kanssa. Päivä on ollut erittäin työntäyteinen.

  • Viisikko ja valtiovarainministeri Vanhanen kommentoivat neuvottelutilannetta tiistai-iltana klo 20.30 Säätytalolla. Voit katsoa tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Seurasimme tähän juttuun päivän keskeiset uutiset neuvotteluista.

Huomenna kuusikon joukkoon liittyvät muut hallituksen ministerit, kun budjettisopua viimeistellään. Alun perin budjettiriihelle oli varattu kaksi päivää, mutta jo viime viikolla Marin väläytti neuvotteluiden venyvän keskiviikolle asti.

Valtiovarainministeri Vanhanen perusteli tätä tiistaiaamuna sillä, että kyseessä on poikkeuksellisen laaja kokonaisuus.

Vanhanen sanoi illalla Säätytalolla, että ensi vuoden budjetti olisi näillä näkymin 10,7 miljardia euroa alijäämäinen. Vielä valtiovarainministeriön pohjaesityksessä alijäämää oli noin seitsemän miljardia.

– Me kirjaamme nyt etukäteen ensi vuodelle kaikki koronaan liittyvät menot. Pelkästään testauksesta aiheutuu yli miljardi, lähes puolitoista miljardia euroa (menoja). Nyt siis kirjataan näkyviin kaikki se mitä osataan ennakoida, eikä jätetä sitä ensi vuoden lisäbudjetteihin, Vanhanen perusteli.

Neuvotteluissa väännettiin muun muassa turpeesta

Yle kertoi aiemmin tänään, että hallitus on päässyt eteenpäin työllisyysasioissa, mutta ilmasto- ja energia-asioissa olisi vielä tekemistä. Vääntöä on aiheuttanut erityisesti tupeen verotus, jossa vastakkain ovat olleet vihreät ja keskusta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vakuuttivat illalla sovun löytyneen – tässäkin asiassa.

– Yhteistä näkemystä on haettu, on tultu vastaan toinen toista, Ohisalo kuvaili.

Sekä Ohisalo että Saarikko viittasivat illalla hallitusohjelmaan. Siinä on sovittu, että turpeen energiakäyttö puolittuu vuoteen 2030 mennessä.

Ylen tietojen mukaan turpeen verotusta nostetaan samassa suhteessa muiden polttoaineiden kanssa. Vero lähes kaksinkertaistuu hieman alle kuuteen euroon megawattitunnilta.

Turpeen vero on tällä hetkellä kolme euroa megawattitunnilta eli kymmenesosa muiden lämmityspolttoaineiden verotasosta. Vihreiden mielestä turpeen veroa olisi pitänyt nostaa asteittain tulevina vuosina, kuten valtiovarainministeriö esittää tänään julkistetussa raportissaan (siirryt toiseen palveluun). Raportin mukaan turpeen verotus pitäisi kolminkertaistaa. Keskusta taas on pitänyt turve-elinkeinon puolia.

Keskustelussa on sovittu myös niin sanotusta lattiahintamekanismista, joka otettaisiin käyttöön vuonna 2022. Se takaisi, että turpeen polttamisesta ei tule halvempaa, vaikka päästöoikeuden hinta EU:n päästökaupassa laskisi.

Yhden lähteen mukaan taas teollisuuden energiaveron palautus tai niin sanottu energiaveroleikkuri olisi näillä näkymin poistumassa vaiheittain, ei kertaheitolla, vaikka sähkövero laskisikin EU:n minimitasolle.

Työllisyystavoite nousee 80 000:een

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat alustavasti sopineet myös uudesta työllisyystavoitteesta. Ylen tietojen mukaan hallitus yrittää päätöksillään luoda edellytykset kaikkiaan 80 000 työpaikan syntymiselle. Tavoite oli alunperin 60 000 työpaikkaa, mutta koronan takia talouskasvu on tyssännyt ja työpaikkoja on menetetty.

Etukäteen budjettiriihestä on odotettu keinoja 30 000 lisätyöllisen saamiseksi. Näillä näkymin tähän tavoitteeseen hallitus pääsee.

Ylen tietojen mukaan hallitus yrittää parantaa työllisyyttä niin sanotulla yksilöllisen työnhaun tuella, jossa työttömän pitää hakea kuukauden aikana 0–4:ään ”työmahdollisuutta”.

Viime viikolla Yle kertoi, että työllisyystavoite uhkaa jäädä hallitukselta saavuttamatta, jos niin kutsuttua eläkeputkea ei lyhennetä tai poisteta kokonaan.

Eläkeputken poisto on ollut vaikea asia vasemmistoliitolle ja SDP:lle. Ylen tietojen mukaan neuvotteluissa onkin sovittu, että putkesta neuvoteltaisiin vielä työmarkkinaosapuolten kesken näiden puolueiden toiveesta. Hallitus voi evästää järjestöjä tavoitellulla työllisyysvaikutuksella.

Ylelle kuitenkin kuvaillaan, että mikäli työmarkkinajärjestöt eivät pääse yksityiskohdista yhteisymmärrykseen tai esityksen työllisyysvaikutus ei olisi riittävä, voisi hallitus "perälautaratkaisuna" tehdä päätökset nopealla aikataululla.

Ylen tietojen mukaan työmarkkinajärjestöt eivät kuitenkaan ole vielä saaneet ohjeistusta hallitukselta.

sanna marin säätytalon portailla
Hallituksen budjettiriihi jatkui tiistaiaamuna viisikon voimin. Katso ministereiden kommentit Säätytalolle saapuessa videota klikkaamalla.

Päätökset paikallisesta sopimisesta lykkääntyvät

Hallitusohjelmassa on myös sovittu, että paikallista sopimista edistetään.

Pari viikkoa sitten työmarkkinajärjestöjen työryhmä, jonka oli tarkoitus neuvotella paikallisesta sopimisesta, lopetti työnsä ilman tuloksia. Palkansaaja- ja työnantajajärjestöt olivat erimielisiä siitä, kuinka paikallista sopimista voitaisiin edistää.

Hallitus ei kuitenkaan olisi luopumassa paikallisesta sopimisesta, vaan etsii Ylen tietojen mukaan tapaa päästä eteenpäin. Sopua ei ole helppo löytää heti, vaan sitä etsittäneen talven aikana. Ratkaisuja yritettäisiin saada aikaan viimeistään kevään kehysriihessä.

Kiivaimmin paikallisen sopimisen puolesta puhuu keskusta, joka haluaisi viedä sopimisen työnantajan ja työntekijöiden väliseksi. Sosiaalidemokraatit taas haluavat pitää sopimisen työnantajan ja ammattiliiton välisenä.

Veikkaus-rahojen vähenemisestä edunsaajille lähes täysi korvaus

Ylen tietojen mukaan hallitus olisi päätymässä myös lähes täydelliseen korvaukseen kaikille veikkausvoittorahojen edunsaajille Veikkauksen tulouttamien rahojen vähenemisessä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kulttuurialalle, tieteeseen, sotaveteraaneille, nuoriso-, liikunta- sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöille luvataan suunnilleen aiemman tasoinen valtion rahoitus. Jos ratkaisua ei olisi tehty, olisi näiden järjestöjen rahoitus vähentynyt, koska Veikkauksen tuloutus vähenee tältä vuodelta merkittävästi.

Rahoituspäätös koskee järjestöjen ja muiden toimijoiden ensi vuonna saamia avustuksia. Yksi Ylen lähde kuvaa korvausta "lähes täydelliseksi", toinen "täysimääräiseksi".

Päätös merkitsee sitä, että hallitus joutui etsimään lisää rahaa järjestöille ja muille edunsaajille noin 300 miljoonaa euroa.

Hallitus aikoo paikata Veikkauksen tuottoja ilmeisesti luopumalla suurelta osin arpajaisveron tuotosta. Päätös merkitsee lopulta myös lisävelanottoa, koska arpajaisveron tuotto ei kata kaikkia tarvittavia rahoja. Aiemmin arpajaisveron tuotto on tullut budjetin yleiskatteeksi, joten siltäkin osin lisävelan ottotarve kasvaa.

Veikkauksen tuotot ovat alentuneet, koska Veikkaus sulki peliautomaattinsa keväällä kokonaan koronaviruksen vuoksi. Jo aiemmin Veikkaus oli päättänyt karsia automaattien määrää ongelmapelaamisen haittojen vähentämiseksi.

Jutun päivittämien on lopetettu 21.13. Vanhasen kommentteja on täydennetty klo 21.48, tietoja turpeesta ja työllisyydestä klo 00.17.

Aiheesta voi keskustella huomiseen keskiviikkoon 16.9. klo 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Tupakan ja viinan hinnat nousevat taas, viimeinkin tietoa eläkeputken kohtalosta – katso tästä, mitä budjettipäätöksiä hallitukselta odotetaan

Paine valtion omaisuuden myymiseen hellittää budjettiriihessä – EU-elvytysavustus voisi rahoittaa tulevaisuusinvestointeja

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus