Hyppää sisältöön

Trump saapui Kaliforniaan tutustumaan maastopaloihin – Kuvernööri muistutti ilmastonmuutoksesta, presidentin mukaan "se alkaa jäähtyä"

Myös Trumpin haastaja demokraattien Joe Biden sivalsi ilkeästi presidenttiä.

Presidentti Donald Trump puhui lehdistölle McClellanin lentokentällä Kaliforniassa maanantaina. Kuva: John Mabanglo / EPA

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump saapui maanantaina Kaliforniaan tutustumaan maan länsirannikolla riehuvien maastopalojen sammutustoimiin.

Saapuessaan McClellan Parkiin Kalifornian osavaltion pääkaupungin Sacramenton lähellä, Trump toisti jo aiemmin esittämänsä argumentin, jonka mukaan parempi metsänhoito vähentäisi maastopaloja.

– Metsänhoidon on oltava vahvaa. Mitä tulee metsiin, niin puiden kaaduttua ne kuivuvat hyvin nopeasti, noin 18 kuukaudessa. Niistä tulee kuin tulitikkuja. Ne vain räjähtävät, Trump sanoi.

Trumpin tavannut Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom myönsi, että metsänhoidossa on parannettavaa. Newsom lisäsi, että yli puolet Kalifornian maista on liittovaltion hallinnassa, eivät osavaltion. Lisäksi Newsom sanoi, että palojen ylivoimainen syy on paljon suurempi.

– On entistä kuumempaa ja kuivempaa. On käynyt selväksi, että tiede ja todisteet ovat itsestään selviä: ilmastonmuutos on totta ja se pahentaa tätä, Newsom sanoi.

Trump kumosi huolet ilmastonmuutoksesta.

– Se alkaa jäähtyä. Katsokaa vain.

Vain hetki ennen Trumpin saapumista McClellan Parkiin, hänen kanssaan presidentinvaaleissa kisaava demokraattien Joe Biden hyökkäsi rajusti Trumpia vastaan ja kutsui tätä puheessaan ilmastontuhoajaksi, jonka politiikka johtaa entistä voimakkaampiin luonnonkatastrofeihin.

Oregonissa ilmanlaatu historiallisen huono

Yhdysvalloissa Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa on asetettu varoituksia huonosta ilmanlaadusta historiallisen suurien maastopalojen vuoksi, kertoo Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Viranomaisten mukaan Oregonin osavaltion ilmanlaatu on tällä hetkellä maailman huonoimpien joukossa, ja osassa osavaltiota jopa vaarallisen huono. Kalifornian San Franciscossa ihmisiä on taas kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Paloissa oli kuollut maanantai-iltaan mennessä Suomen aikaa ainakin 35 ihmistä.

Demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris saapuu puolestaan tuhoalueelle tiistaina. Harris ja muutkin demokraattipoliitikot ovat muistuttaneet lausunnoissaan ja sosiaalisen median kirjoituksissaan siitä, että palojen taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos. Yhtä lailla lausunnoissa on muistutettu siitä, että presidentti Trump on suhtautunut epäilevästi ilmastonmuutokseen.

Ratsastuskeskus avasi ovensa kotieläimille

Oregonin osavaltiossa Boringin kaupungissa Portlandin itäpuolella ratsastuskeskus avasi ovensa kotieläimille, jotka tarvitsevat turvaa maastopalojen vuoksi. Mount Hood Centerin 80 tallipaikkaa täyttyivät eläimistä muutamassa tunnissa.

Epätoivoiset ihmiset toivat eläimiään turvaan kymmenien kilometrien päästä Oregonin tulipaloalueilta. Talleihin päätyi hevosten lisäksi sikoja, ankkoja, aaseja ja jopa yksi härkä.

– Ihmiset olivat epätoivoisia, kun heillä ei ollut mitään muuta paikkaa viedä eläimiään turvaan, keskuksen johtaja Aaron Shelley sanoi.

Lue myös:

"Tämä on ilmastohätätila" – uhrimäärän pelätään nousevan USA:n länsirannikon paloissa(13.9.)

USA:n tulipätsit roihuavat edelleen valtoimenaan – FBI varoittaa salaliittoteorioiden vaikeuttavan sammutustöitä(11.9.)

Suomalainen Carola: Ihmettelin, minkä takia aurinko ei nouse – Maastopalojen riivaama Kalifornia on nyt pimeä, oranssi ja pelottava(10.9.)

San Franciscon taivas värjäytyi oranssiksi ja taivaalta tippui tuhkaa historiallisen suurten maastopalojen vuoksi – "Apokalyptista"(10.9.)