Oulu-lisä on menossa vasaran alle – kotihoidon tuen korotusosasta ollaan luopumassa osana kaupungin talouden tasapainottamista

Oulun kaupunginhallituksessa keskusteltiin myös varhaiskasvatuksen kerhojen maksullisuudesta. Päätökset jäävät lautakunnalle.

perhe-etuudet
Två babyhänder som håller i en boll.
Oulu-lisää on saanut 765 perhettä heinäkuussa 2020. Kuvituskuva.Amanda Vikman/Yle

Oulun kaupunki on lakkauttamassa kotihoidon tuen kuntalisän eli niin sanotun Oulu-lisän. Oulun kaupunginhallitus päätti osaltaan kokouksessaan maanantaina, että alle kolmevuotiaiden lasten kotihoitoon sidotusta harkinnanvaraisesta lisästä luovutaan osana kaupungin talouden tasapainottamista.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee sivistys- ja kulttuurilautakunta.

Kotihoidon tuen lisä on tällä hetkellä 80 euroa ja se on maksettu Kelan kautta kotihoidon tuen korotuksena. Oulu-lisästä voidaan luopua aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa. Säästöt ovat vuositasolla yli 730 000 euroa.

Oulu-lisää sai viime vuonna 750 perhettä, tämän vuoden heinäkuussa luku oli 765 perhettä.

Varhaiskasvatuspalvelujen säästölistalla oli myös avoimen kerhotoiminnan muuttaminen maksulliseksi. Esityksenä oli, että alle viisivuotiaille suunnatusta varhaiskasvatuksen kerhotoiminnasta perittäisiin jatkossa 50 euron kuukausimaksu.

Oulun kaupunginhallitus päätti siirtää vielä asian taloudellisten vaikutusten arvioinnin sivistys- ja kulttuurilautakunnan selvitettäväksi, joka tekee tästä asiasta myös lopullisen päätöksen.

Tällä hetkellä tuloja on arvioitu tulevan kerhomaksuista noin 360 000 euroa vuodessa.

Päätöksenteon perustana on ollut konsulttiyhtiö Perlaconin laatimaan talouden tasapainottamislista.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.