Jaalan matonpesupaikka kunnostetaan ja liitetään vesijohtoverkkoon – kotiseutusäätiö maksaa remontin

Matonpesupaikan kunnostus maksaa arviolta noin 4 000 euroa.

Jaalan matonpesupaikalla päästään tulevaisuudessa jälleen pesupuuhiin. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Jaalan matonpesupaikka kunnostetaan ja liitetään vesijohtoverkostoon.

Kunnostuksen maksaa Jaalan kotiseutusäätiö. Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi säätiön lahjoitusesityksen kokouksessaan maanantaina.

Jaalan kotiseutusäätiö on tarjoutunut maksamaan noin 4 000 euron kulut, jotka syntyvät matonpesupaikan korjaamisesta toimivaksi. Säätiön mukaan Jaalan matonpesupaikka on tarpeellinen sekä paikkakuntalaisille että mökkiläisille.

Jaalan matonpesupaikka on ollut suljettuna viime vuodesta asti vedensaantiongelman takia. Matonpesupaikka suljettiin, koska pesupaikan kaivoon pääsi alkuvuodesta 2019 jätevettä, eikä mattojen pesuun käytettävä vesi ollut käyttökelpoista.

Jaalan matonpesupaikkaa ei avattu tänäkään kesänä, koska riski jäteveden pääsemisestä pesuveden sekaan on yhä olemassa. Kaupunki ei ole ryhtynyt saneeraamaan Jaalan matonpesupaikkaa eikä uutta pesupaikkaa ole suunniteltu kaupungin säästötarpeen takia.

Matonpesupaikkojen lakkautukset peruttiin

Aiemmin tänä vuonna monen Kouvolan matonpesupaikan jatko oli vaakalaudalla, kun kaupunki suunnitteli Pilkanmaan, Tirvan, Utin, Valkealan kirkonkylän, Vekaranjärven ja Väkkärän matonpesupaikkojen lakkauttamista.

Pesupaikkojen lakkauttamista harkittiin säästöjen saamiseksi, ja kuusi pesupaikkaa valikoituivat lakkautuslistalle niiden vähäisen käytön, huonon kunnon ja vanhentuneen tekniikan perusteella.

Lakkautussuunnitelmat kuitenkin peruuntuivat. Lakkautusuhka sai kaupunkilaiset liikkeelle, ja matonpesupaikkojen lakkauttamisesta tuli kaupungille kymmeniä kirjallisia yhteydenottoja.

Lakkautusten sijasta kaupunki päätti lyhentää matonpesukautta siten, että ensi vuodesta lähtien matonpesupaikat suljetaan jo syyskuun puolessa välissä. Tähän saakka matonpesupaikat on suljettu viimeistään lokakuun puolivälissä.

Kouvolassa on yhteensä 19 matonpesupaikkaa, jotka sijaitsevat kuivalla maalla. Kaupunki on budjetoinut niihin yhteensä 35 000 euroa.

Laki ei velvoita kaupunkia järjestämään matonpesupaikkoja, mutta kuivan maan matonpesupaikoilla on merkitystä ympäristön kannalta.

Lue lisää: