Mitä kouluja ja päiväkoteja lakkautetaan Kemissä? Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa

Yhden yläkoulun mallissa yläluokille remontoidaan tilat keskustaan, toisessa mallissa yläluokat jaettaisiin Syväkankaalle ja lukion tiloihin.

Koulutus ja kasvatus
Hepolan koulu
Kemissä Hepolan koulun jatko on vaakalaudalla.Jesse Maidell / Yle

Kemin tulevaksi koulu- ja päiväkotiverkoksi on valmistunut kaksi vaihtoehtoista esitystä.

Yhden yläkoulun mallissa yläkoulu keskitetään uimahallin vieressä sijaitsevaan entiseen tyttölyseoon Kemin Sauvosaareen ja Hepolan koulu lakkautetaan aikaisintaan vuonna 2026.

Toisessa vaihtoehdossa Hepolassa jatkuu alakoulu sekä esiopetus ja päiväkoti. Yläkoulu jaetaan Syväkankaalle sekä lukiolle.

Lisäksi pohditaan Karjalahden ja Möylynlehdon päiväkodin lakkauttamista. Jos ne lakkautetaan, tarjotaan päivähoitoa Syväkankaan koulun yhteydessä.

Molemmissa tapauksissa päiväkodeista ollaan lakkauttamassa Möllärinranta, Kaivolinna, Ruutti, Toivola ja Marttala.

Pajarinrannan uusi päiväkoti valmistuu ensi syksynä. Lisäksi päivähoitoa jatketaan Takajärvellä ja Kivikolla.

Karihaaran koulun kahdeksan miljoonan euron remontin yhteydessä rakennetaan myös tilat päivähoidolle. Karihaaraan on tulossa myös esiopetusta, mutta yläkoulu on lakkaamassa ja sinne on jäämässä ainoastaan alakoulu.

Vaihtoehdoista järjestetään henkilöstön, vanhempien ja oppilaiden kuulemistilaisuudet todennäköisesti lokakuun alkupuolella.

Lasten määrä vähenee ja raha on tiukassa

Koulu- ja päiväkotiverkkoa supistetaan, koska koulu- ja päiväkoti-ikäisiä on aiempaa vähemmän.

– Ikäluokat pienenevät kolmasosalla 2020-luvun lopulla, sanoo kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Lasten määrän vähentyminen näkyy myös opettajien tarpeessa. Lukuvuoteen 2026-2027 mennessä Kemissä lakkaa 12 luokanopettajan virkaa ja lukuvuoteen 2031-2032 mennessä loppuu seitsemän luokanopettajan virkaa lisää.

– Nämä hoituvat kuitenkin luontaisen poistuman kautta, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan koulu- ja päiväkotiverkon uudelleen järjestelyillä tavoitellaan vajaan miljoonan euron vuotuista säästöä tilakustannuksissa. Tarvittavien investointien suuruusluokka on 17–20 miljoonaa euroa.

Aiemmin suunniteltiin laajempia investointeja erityisesti Karihaaraan.

– Suunnitelmiin vaikuttaa myös kaupungin heikko taloustilanne, Nissinen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).