Rukakeskuksen toimitusjohtaja: talven matkailurajoitukset estävät kaiken ulkomaisen matkanjärjestämisen – perää hallitukselta uudelleenharkintaa

Riskimaista tulevien karanteeni- ja tuplatestausmalli astuisi voimaan 23. marraskuuta, lainsäädännön valmistuttua.

Kuusamo
Rukan rinteille levitellän kesän ajan säilöttyä lunta lokakuun alussa 2017
Kuusamon talvi voi rakentua nyt kotimaisten matkailjoiden varaan. Sekä Rukakeskuksen että Iso-Syötteen varauslistoilla on jo onneksi kotimaan matkailijoiden nimiä ja se voi riittää pitämään elinkeinon pinnalla. Kuvituskuva.Ensio Karjalainen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön linjaus matkailuun liittyvästä koronakaranteenista ja tuplatestauksesta on tyrmistyttänyt alan toimijat niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin Lapissakin.

Kuusamon Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Ahon mukaan tiukkojen rajoitusten asettaminen korkean tauti-ilmaantuvuuden maista tuleville matkailijoille estäisi käytännössä kaiken matkanjärjestäjätuotannon koko Suomeen.

– Toivon, että hallitus harkitsee tätä asiaa uudelleen, Aho kommentoi.

Myös Pudasjärven Iso-Syötteen yrittäjä Jorma Terentjeff näkee matkailuelinkeinon kärsivän valtavan paljon rajoitteista.

Uusien ohjeiden on tarkoitus tulla voimaan 23. marraskuuta lähtien. Korkean koronailmaantuvuuden maista tulleet matkailijat testattaisiin lähtömaassa ja he saisivat olla Suomessa tällä ehdolla kolme vuorokautta. Sen jälkeen voimaan astuisi karanteeni, joka loppuisi Suomessa tehtyyn negatiiviseen koronatestiin.

– Esimerkiksi nelihenkiselle perheelle se tarkoittaisi kahdeksaa testausta lomaa varten, Ville Aho sanoo.

Niin Kuusamoon kuin Pudasjärvelle on perinteisesti tullut suuri joukko matkailjoita nyt riskimaarajan ylittävästä Iso-Britanniasta. Kolme päivää ei riitä hiihtokeskuksissa vierailuun.

– Kolmen päivän rajoituksella lähinnä kaupunkikohteet tulevat kysymykseen, esimerkiksi Rovaniemi, yrittäjä Jorma Terentjeff sanoo.

Myös esimerkiksi Lapin matkailu- ja ravintolayrittäjät näkevät kaavailtujen rajoitusten sulkevan kansainvälisen matkailun kokonaan. Matkailuala sai tietää STM:n linjauksesta maanantaiaamuna.

Hallitus teki jo viime perjantaina periaatepäätöksen asiasta.

Tässä riskimaan raja on yli 25 koronavirustapausta 100 000 asukasta kohti. Tätä matalamman ilmaantuvuuden maista matkailijat voivat tulla Suomeen ilman erityistoimia.

Ville Ahon mukaan ulkomaiset matkanjärjestäjät ovat nyt odottavalla kannalla sen suhteen, mihin suuntaan talven matkailurajoitukset nyt Suomessa muotoutuvat.

Iso-Syötteeltä kerrotaan, että jotkut heidän yhteistyökumppaneistaan ulkomailla ovat laittaneet toimintaansa jäihin. Yrittäjä Jorma Terentjeffin mukaan tätä viestiä on kantautunut matkanjärjestäjiltä myös matalan koronailmaantuuvuden maista.

Lisää aiheesta:

STM:n tiukka linja: kaikki riskimaista yli kolmeksi vuorokaudeksi tulevat pakkokaranteeniin – matkailuala: charter-matkat Lappiin menivät sen tien

Lapin matkailun pelastussuunnitelmat koronakriisistä vaikuttavat myös Rukalle ja Iso-Syötteelle

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus