Pohjois-Karjalan kunnat maksavat koronalaskua vielä pitkään

Siun sote -kuntayhtymässä arvioidaan, että koronan torjunnan ja hoidon hintalappu tänä vuonna on noin 20 miljoonaa euroa.

koronavirus
Vieraat kieltävät kyltit Pohjois-Karjalan keskussairaalan ulko-ovissa.
Koronavirus on vaikuttanut Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän toimintaan maaliskuusta asti eikä loppua ole tiedossa. Heikki Haapalainen / Yle

Koronaviruksen torjunta horjuttaa Pohjois-Karjalan sote -kuntayhtymän taloutta.

Epidemia on vähentänyt maaliskuusta lähtien Siun soten asiakasmääriä ja hoitopäiviä, kun toiminta on keskittynyt koronaan varautumiseen.

Asiakastuloja kertyy useita miljoonia euroja ennakoitua vähemmän. Tällä hetkellä arvio on noin viisi miljoonaa euroa.

Korona on tuonut myös ylimääräisiä kuluja, koska esimerkiksi koronatestaus on tartuntatautilain perusteella asiakkaille maksutonta.

Siun soten talousjohtaja Ismo Rouvinen arvioi, että koronan hintalappu kuntayhtymälle on arviolta 20 miljoonaa euroa.

– Valtio kattaa siitä Siun sotelle noin viisi miljoonaa euroa. Sitten pitää kuntien kanssa käydä keskustelu, miten summan kattaminen tulevina vuosina tapahtuu, Rouvinen kertoo.

Talousjohtajan mukaan tänä vuonna Siun soten jäsenkunnat maksavat talousarviossa sovitut maksuosuutensa. Koronalasku lankeaa maksuun vasta tulevina vuosina.

– Pohjois-Karjalassa tilanne on kuntatalouden näkökulmasta muuta maata haastavampi. Mutta toisaalta Siun sote on valtakunnallisesti tehokkain organisaatio, muun muassa keskussairaala on valtakunnan tehokkain. Tämä auttaa tilannetta, Rouvinen pohtii.

Kuntayhtymän toiminta korona-aikana saa talousjohtajalta kiitosta.

– Meidän kustannuskehitys sote-puolella on mielestäni yksi Suomen parhaista myös koronaan liittyen. Myös jäsenkuntien kanssa tehty rahoitusmalli on tässä hyvä, se ei tuo tuon enempää tulovajetta, mitä ehkä joissakin muissa maakunnissa tulee, Rouvinen perustelee.

Kun koronan loppulasku lankeaa kunnille, se jakautuu käytön ja asukasluvun mukaan.

Joensuun maksuosuus on Siun soten suurimpana käyttäjäkuntana lähes puolet ja Rääkkylän pienin, noin kaksi prosenttia. Muut sote-kuntayhtymän jäsenkunnat asettuvat näiden väliin.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus