1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskuskentän asuinalueesta on tehty jo ideasuunnitelmia Kokkolassa – "Helpottaa hahmottamista, mahdollistaa unelmoinnin"

Muutos on nopeimmillaankin monien vuosien päässä. Ensiaskel on otettu, mutta myös vastustusta löytynee.

asuinalueet
Havainnekuva yhdestä ideasuunnitelmasta Kokkolan Keskuskentän asuinkäytöstä.
Arkkitehtitoimisto Jorma Palorannan ideasuunnitelmassa Keskuskentälle nousisi 8 kappaletta 3-8-kerroksista taloa. Puistoa jäisi yli 4 000 neliötä. Pihojen lisäksi alueelle tulisi koirapuisto ja kaupunkiviljelyä. Näkymä Pilvenveikosta katsottuna.Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta

Kokkolan Keskuskenttä saattaa olla vuosien päästä asuinalue.

Tämä suunta nytkähti eteenpäin, kun kaupunginhallitus hyväksyi urheilu- ja tapahtumapuiston jättihankkeen. Hybridiareena pitäisi sisällään myös jalkapallostadionin, jolloin laji siirtyisi pois Keskuskentältä. Asia menee seuraavaksi valtuustoon.

Keskuskenttä otettiin käyttöön vuonna 1935. Sen koko on 2,5 hehtaaria.

Kentän poistaminen jalkapallokartalta ei ole Kokkolassa helppo asia, ja kaupunginhallituksessakin alueen kaavoittaminen asuinkäyttöön vaati äänestyksen. Kolme hallituksen jäsentä olisi halunnut poistaa kyseisen kohdan päätöksestä.

Keskuskentän ideasuunnittelu on kuitenkin aloitettu jo. Sitä on haluttu tehdä urheilupuiston suunnittelun rinnalla.

– Tässä on oltu liikkeellä todella todella hyvissä ajoin eli että jos joskus tulee päätös siitä, että jalkapallo siirtyy pois kentältä, niin mitä uusi käyttö voisi olla, sanoo kaavoitusarkkitehti Jenny Jungar.

Pelkästään asemakaavamuutostyö vie vuodesta kahteen, sitten alkaisi seuraava suunnitteluvaihe. Siksi liikkeelle on lähdetty etukenossa.

Lue seuraavaksi: Hybridiareenahanke eteni Kokkolan kaupunginhallituksessa – selvitysmies kehottaa unelmoimaan suuria suunnitellessa, rajat löytyvät kyllä kustannusten kautta

Ideasuunnitelmat syntyivät monen kuukauden urakkana syksyllä 2019. Työpajoihin kutsuttiin mukaan kaikki kenttään rajautuvien kiinteistöjen asukkaat. Jo sitä ennen oli tehty kysely siitä, mitä tontille haluttaisiin.

– Nopeasti näyttäytyi, että sitä tarvittaisiin eniten asumiseen. Sijaintihan on loistava, aivan ydinkeskustan liepeillä, sanoo Jenny Jungar.

Sekä ennakkohaarukoinnissa että kaupungin strategiassa tavoitteena olisi saada alueelle monenlaisia asukkaita, myös perheitä. Lähellä on esimerkiksi useita kouluja.

Osallistujat saivat nähtäväkseen alustavat idealuonnokset, joita saivat vielä kehittää ja jalostaa.

Havainnekuva Kokkolan Keskuskentän asuinkäytöstä, Kokkohattan-nimisestä suunnitelmasta.
Havainnekuva Kokkohattan-suunnitelmasta Kustinkadun ja Antinkadun kulmasta.Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta

Ideasuunnitelmia olemassa kolme

Ideasuunnitelmia havainnekuvineen on tehty kolme, ja ne on esitelty valtuustolle iltakoulussa elokuussa. Ne toimivat lähinnä pohjana asemakaavamuutokselle, jos siihen asti päästään. Suunnitelmista kaksi on konsulttifirman ja yksi kaupungin oma.

Suunnitelmissa Keskuskentälle tulisi 230–275 asuntoa. Talojen korkeudet vaihtelevat, samoin muu käyttö, jota on esillä koirapuistosta kaupunkiviljelmiin. Jatkosuunnittelussa aletaan viilata tavoitteita.

– Ideasuunnittelu helpottaa hahmottamista, mutta mahdollistaa unelmoinnin, tiivistää Jungar.

Hänen mukaansa työssä saatiin, mitä lähdettiin hakemaankin eli kolme erilaista ideasuunnitelmaa jatkokehittelyn pohjaksi. Ne pitävät sisällään erilaisia asumismuotoja, osassa enemmän viheralueita, osassa perinteisempää kortteliasumista. Kerroskorkeudet vaihtelevat korkeista kerrostaloista Neristanin matalampaan tasoon.

– Mitään ei toki ole lyöty lukkoon, mutta suuria linjoja on saatu selville. Kaikista vähiten halutaan pieniä kerrostaloasuntoja. Enemmän monimuotoista perheasumista, runsaasti erilaisia pihatiloja ja julkisia ja puolijulkisia tiloja, jotka kaikki voi tuossa toteuttaa, tiivistää Jungar.

Työpajoissa vaihtoehdoista mieluisimmaksi nousi Kokkohattan-työnimellä kulkeva suunnitelma, jossa katujen reunat ovat yleistä aluetta ja tiivis sisäosa asuntoja.

Sen erikoisuutena on viherkansi, jonka alla on paikoitus. Keskuskentästä on jätetty muistumia, kuten aita-aiheita ja vihreää väriä.

Ilmakuva ideasuunnitelmasta Kokkolan Keskuskentästä.
Ilmakuva Kokkohattanista.Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta
Lue seuraavaksi