Ensimmäinen hoivakotitartunta Kanta-Hämeessä – jumalanpalveluksessa mahdollisia altistumisia, karanteenissa kaikkiaan 250 ihmistä

Hoivakotitartunta oli vain ajan kysymys, sanoo johtajaylilääkäri. Maakunnan koronatilanne on muuttunut synkäksi nopeasti.

koronavirus
Mainiokoti Larin Kyöstin kyltti ulkona.
Koronavirustilanne Kanta-Hämeessä on heikentynyt nopeasti. Maakunnan ensimmäinen hoivakotitartunta todettiin maanantaina Hämeenlinnassa. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo tilanteesta. Toimittajana Tiina Kokko, kuvaus Juha-Petri Koponen.

Kanta-Hämeessä on todettu ensimmäinen koronavirustartunta hoivakodissa. COVID-19-tapaus ilmeni Hämeenlinnassa Mainiokoti Larin Kyöstin iäkkäällä asukkaalla.

Tartunta todettiin maanantaina 14. syyskuuta. Potilas meni huonovointisuuden vuoksi iltapäivällä päivystykseen, ja hänet otettiin välittömästi osastohoitoon. Hän on ensimmäinen sairaalahoitoon joutunut koronapotilas Kanta-Hämeessä toukokuun jälkeen.

Toistaiseksi ei ole selvyyttä, mistä hän on tartunnan saanut. Sairastunut on palveluasumisen asukas, joka on liikkunut omatoimisesti myös hoivakodin ulkopuolella. Tartuntaketjua jäljitetään parhaillaan. Hoivakodin henkilökunta ei ole työskennellyt oireisena.

Kaikki hoivakodin 35 asukasta ja työntekijät pyritään testaamaan tiistain 15. syyskuuta aikana. Hoivakodin asukkaat ovat karanteenissa. Hoivakodissa ei voi vierailla tällä hetkellä.

– On selvää, että tilanne on vakava niin potilaan kuin mahdollisesti tartunnalle altistuneiden iäkkäiden henkilöiden osalta, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä tiedotteessa.

Järvelän mukaan hoivakotitartuntaa osattiin odottaa, koska asukkaat sairastavat nyt tavallista syysflunssaa.

– Jos olosuhteet ovat otollisia sille, koronaakin tulee ennen pitkää. Jokaisen hoivakodin pitää nyt huomioida oireiden tunnistaminen herkästi sekä huolehtia käsihygieniasta ja maskeista.

Tilanne pahentunut nopeasti

Koronavirustilanne on vaikeutunut lyhyessä ajassa Kanta-Hämeessä ja etenkin Hämeenlinnan alueella. Viikon aikana maakunnassa on todettu 11 uutta tapausta, ja massa-altistuminen on tapahtunut neljästi.

– Toisen aallon voisi sanoa rantautuneen Kanta-Hämeeseen, johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoo.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kekussairaalan ulkopuolella kuvattuna.
Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä vetoaa maakunnan alueella liikkuvia noudattamaan koronaohjeita huolellisemmin.Juha-Petri Koponen / Yle

Tartuntaketjut ulottuvat Hämeenlinnan kirkkoon. Koronalle on saattanut altistua kello 10 alkaneessa jumalanpalveluksessa sunnuntaina 13. syyskuuta. Tilaisuuteen osallistui henkilö, jolla on todettu koronatartunta.

Sally Järvelän mukaan kirkossa istuttiin väljästi turvaväleistä huolehtien. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri pyytää kyseiseen tilaisuuteen osallistuneita hakeutumaan koronatestiin, jos tartuntaan viittaavia oireita ilmenee.

Johtajaylilääkärin mukaan kevään varautumistoimet auttavat sairaanhoitopiiriä nyt. Varautumista pystytään hienosäätämään yhden tehohoitopaikan tarkkuudella.

– Nyt ei tarvitse, mutta jos tartuntoja ilmenee iäkkäissä enemmän, eristyspaikat tulevat käyttöön teholla ja osastolla. Erikoissairaanhoidon tarve lisääntyy merkittävästi, jos tartuntoja tulee lisää.

Karanteenissa on tällä hetkellä 250 kantahämäläistä, jotka liittyvät useaan tartuntaketjuun. Ennusteen mukaan maakunnassa todetaan nyt 6–10 tartuntatapausta viikossa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoi maakunnan vaikeutuneesta koronatilanteesta tiedotustilaisuudessa aamupäivällä tiistaina. Yle haastatteli johtajaylilääkäri Sally Järvelää Kanta-Hämeen keskussairaalalla. Voit katsoa haastattelun Yle Areenasta jutun pääkuvan videota klikkaamalla.

Johtajaylilääkäri: koronaohjeita noudatettava huolellisemmin

Hämeenlinnan lyseon lukio siirtyi kahdeksi viikoksi etäopetukseen viikonloppuna ilmi tulleen tartunnan ja 35 altistumisen vuoksi. Altistus liittyy HPK:n U20-joukkueessa todettuihin tartuntatapauksiin. Myös HPK:n liigajoukkue on tällä hetkellä karanteenissa.

Hämeenlinnassa löydettiin viime viikolla tartunta myös Ruununmyllyn koulun oppilaalla.

Kanta-Hämeen keskussairaalan julkisivu hämärässä kuvattuna.
Kanta-Hämeen keskussairaalassa on osastohoidossa koronapotilas ensimmäistä kertaa sitten toukokuun.Anne-Maria Niskanen / Yle

Johtajaylilääkäri vetoaa tiedotteessa maakunnan ihmisiin, että he kiinnittäisivät tarkempaa huomiota koronaohjeisiin.

– Jokaisen seudulla liikkuvan on syytä nyt kiinnittää korostuneesti huomiota käsihygieniaan sekä pitää turvavälejä muihin ihmisiin. Jos turvavälien pitäminen ei ole mahdollista, on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Testaukseen on syytä hakeutua, jos kokee hengitystie- tai muita koronaan liitettyjä infektio-oireita, kuten kuume, haju- tai makuaistin menetystä ja ripulointia, Järvelä muistuttaa.

Hän jatkaa, että testitulosta odottaessa tai oireisena ei missään nimessä pidä altistaa muita ihmisiä. Järvelä myös suosittelee kaikkia lataamaan Koronavilkku-sovelluksen.

Päivitetty 16.9.2020 klo 09.18: Muutettu otsikkoa muotoon "jumalanpalveluksessa mahdollisia altistumisia". Turvavälien vuoksi uudet tartunnat ovat epätodennäköisiä.

Päivitetty 15.9.2020 klo 12.26: Korjattu sairaanhoitopiirin ohjetta jumalanpalvelukseen osallistuneiden osalta. Koronatestiin kannattaa hakeutua vasta silloin, jos tartuntaan viittaavia oireita ilmenee.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus