1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Venäjältä Suomeen tulleella bussimatkustajalla koronatartunta – altisti 50 muuta matkustajaa, joista moni vielä tavoittamatta

Bussi ajoi Pietarista Haminaan viikko sitten tiistaina.

Vaalimaan rajan ylittää viikoittain noin 10 bussia. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Venäjältä Suomeen bussilla tulleella matkustajalla on todettu koronavirustartunta.

Bussi ajoi Pietarista Haminaan tiistaina 8. syyskuuta. Kyydissä oli 51 matkustajaa, joista yhdellä todettiin Suomeen tulon jälkeen koronatartunta.

Matkustaja oli saanut ensimmäistä oireita bussimatkan jälkeisenä päivänä, eli 9. syyskuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 32 matkustajan yhteystiedot on saatu selvitettyä, ja tartuntatautiviranomaiset ottavat heihin yhteyttä.

Altistuneet matkustajat voidaan määrätä karanteeniin. 18 matkustajan tietoja selvitetään vielä.

Matkustamista rajoitettu

Venäjältä Suomeen matkustamista on rajoitettu tällä hetkellä koronan takia. Suomeen saa tulla vapaasti, jos on Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen. Muutoin Venäjältä Suomeen voi matkustaa vain välttämättömistä syistä, kuten pakottavien perhesyiden takia tai huoltovarmuuden kannalta merkittävän työn vuoksi.

– Venäjän koronatilanne on merkittävästi huonompi kuin Suomen. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa. Jokaisen tulisi harkita tarkkaan, onko Venäjälle tai sieltä Suomeen nyt välttämätöntä matkustaa, THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Venäjältä tuleville matkustajille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja STM:n laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa. Ohjeen mukaan riskimaasta saapuvalle suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia.

Suomeen saapuu tällä hetkellä keskimäärin reilut kymmenen linja-autoa viikossa Kaakkois-Suomen rajavartioston maantierajanylityspaikkojen kautta.

Linja-autoliikenne kohdistuu Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikoille. Vaalimaalla rajan ylittää noin 10 ja Nuijamaalla 3-5 linja-autoa viikossa.