Tutkimus: iäkkäät ihmiset ovat nuortuneet

Tutkimuksen mukaan 75–80-vuotiaat ovat paremmassa kunnossa kuin heidän ikätoverinsa 30 vuotta sitten.

Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehdyn tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) (The Journal of Gerontology) mukaan 75–80-vuotiaiden lihasvoima, kävely- ja reaktionopeus, sanasujuvuus, muisti ja päättelykyky ovat huomattavasti parempia verrattuna aiemmin syntyneisiin saman ikäisiin. Tutkimuksessa verrattiin nykypäivän iäkkäiden toimintakykyä 1990-luvulla eläneisiin ikätovereihin.

Tutkijoiden mukaan suotuisia muutoksia selittää etenkin parantunut ravitsemus ja hygienia, terveydenhuollon palveluiden ja koulujärjestelmän kehittyminen, koulutuksen parempi saavutettavuus sekä monipuolistunut työelämä.

Tulokset viittaavat siihen, että eliniän pidentyessä myös toimintakykyisten vuosien määrä lisääntyy, ja elämä jatkuu myös keskeltä, eikä pelkästään lopusta.

Tutkimuksen johtaja professori Taina Rantanen toteaa yliopiston tiedotteessa, että tulokset ovat ainutlaatuisia, koska saman ikäisten, mutta eri aikoina eläneiden ihmisten suorituskyvyn mittaustuloksia on maailmanlaajuisestikin niukasti.