1. yle.fi
  2. Uutiset

Myrsky rytisee yli Suomen keskiviikkona ja torstaina – kerrostalon korkuisia aaltoja merelle, satoja tuhansia uhkaa jäädä sähköttä

Keskiviikkona ja torstaina Suomeen iskee myrsky, joka voi viedä sähköt sadoilta tuhansilta kotitalouksilta.

myrskyt
Päivö-myrsky pisti mäntyjä nurin Liperissä.
Päivö-myrskyn kaatamia mäntyjä Liperissä heinäkuun alussa 2020..Milla Holm / Yle

Suomea on lähestymässä Ruotsin ja Norjan suunnasta matalapaine, josta uhkaa kehkeytyä raju myrsky etenkin läntiseen ja keskiseen Suomeen.

– Osassa maata se on todella voimakas riippuen missä se matalapaineen keskus menee, Ylen meteorologi Seija Paasonen sanoo.

Haja-asutusalueiden sähköverkot ovat myrskyn iskiessä kovilla. Eniten katkoja on ennustettavissa Jyväskylä-Oulu-linjan länsipuolella.

– Olen nähnyt arvioita, että muutamia satoja tuhansia talouksia jäisi ilman sähköä. Ne ovat arvioita, mutta runsaiden sateiden jälkeen maa on märkää ja puissa on lehtien takia paljon tartuntapintaa.

Suomen läntisillä merialueilla voidaan nähdä keskiviikon ja torstaina kuluessa harvinaisia, yli seitsemän metrin korkuisia aaltoja. Aalto pyyhkii tuolloin 2–3 -kerroksisen kerrostalon räystään korkeudella.

Meren rannalla saa pitää hatusta kiinni, mutta myös sisävesillä kova tuuli voi aiheuttaa vahinkoja ja vaaratilanteita. Esimerkiksi Saimaalle on annettu 18 sekuntimetrin keskituulivaroitus. Puuskissa tuuli puhaltaa vielä selvästi kovemmin.

– Laitureilta ja pihoilta kannattaa kerätä kaikki irtotavara talveen jo tiistain aikana. Saimaalla ehkä ehtii vielä keskiviikkonakin, Seija Paasonen vinkkaa.

Jyväskylässä sataa Mikkeliä enemmän

Alueelliset erot ovat mahdollisen Aila-myrskyn kohdalla suuria. Tiistain ennustemallin perusteella Jyväskylän seudulle osuu rankat sateet, yli 50 millimetriä vuorokaudessa.

Hieman etelämpänä, Saimaan rannalla Mikkelissä sataa vähemmän, mutta tuulta on luvassa reilusti.

– Mikkelin korkeudella mennään torstain puolelle ennenkuin tuuli puhaltaa voimalla pohjoisen ja koillisen kantilta. Kaiken kaikkiaan matalapaineen reitti säätelee sitä, miten myrsky koetaan eri puolella Suomea, Seija Paasonen kertoo.

Sähköyhtiöt ovat myös lisänneet varallaolovahvuutta

Myös sähköverkkoyhtiöt varautuvat rajuilman varalle. Pääasiassa Etelä-Savossa toimiva Suur-Savon Sähkön verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia on lisännyt verkostoasentajien varallaolovahvuutta.

– Meille vahinkoja näyttäisi tulevan torstaina iltapäivän ja illan aikana. Ennuste näyttää, että tämä jäisi kesän Päivö-myrskyä lievemmäksi, Järvi-Suomen Energian käyttöpäällikkö Juuso Ruottinen arvioi.

Haja-asutusalueilla toimivien sähköyhtiöiden verkko on maakaapeloitu viime vuosina, mutta iso osa niistä on edelleen ilmajohtoa. Ne ovat häiriöherkkiä juuri linjoille kaatuvien puiden takia.

Lue seuraavaksi