Mänttä-Vilppulassa todettu 11 koronatartuntaa kuntoutusosastolla – sairastuneet pääosin yli 80-vuotiaita

Altistuneita lähikontaktissa olleita on noin 35 ja heidät on asetettu karanteeniin. Tartunnan alkuperä ei ole vielä selvinnyt.

Pirkanmaa
Punatulkun palvelukeskus Mänttä-Vilppulassa.
Punatulkun palvelukeskuksessa kahdelta työntekijältä ja yhdeksältä asukkaalta on löytynyt koronavirustartunta.

Mänttä-Vilppulassa on todettu 11 koronatartuntaa Harjupeipon kuntoutusosastolla Punatulkun palvelukeskuksessa. Tartunnat on todettu kahdelta työntekijältä ja yhdeksältä asukkaalta. Osa asukkaista on kotiutettuja.

Hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki Mänttä-Vilppulan kaupungilta kertoo, että sairastuneet asukkaat ovat pääosin 80-vuotiaita tai sitä vanhempia.

– Kaikilla tartunnan saaneilla asukkailla on ymmärtääkseni oireita, lähinnä kuumeilua ja yskää. He ovat tällä hetkellä hoidossa ja eristyksissä Mänttä-Vilppulan terveyskeskussairaalassa, Marjamäki kertoo.

Marjamäen tietojen mukaan tartunnan saaneiden työntekijöiden tilanne on hyvä.

Asukkaan ja työntekijän tartunnoista tieto samaan aikaan

Hallintoylilääkäri Tarja Marjamäen mukaan tieto ensimmäisista tartunnoista saatiin perjantain ja lauantain välisenä yönä puhelinsoitolla TAYSista. Samaan aikaan varmistui tieto sekä yhden asukkaan että yhden työntekijän saamasta tartunnasta.

– Mahdollisia muita tartuntoja on selvitetty viikonlopun ja alkuviikon aikana. Kaikilta asukkailta ja työntekijöiltä on otettu koronavirusnäytteet. Myös viime viikolla kuntoutusosastolta kotiutuneet potilaat on testattu ja heidän kontaktinsa kotiutumisen jälkeen on selvitetty, hän kertoo.

Punatulkun palvelukeskus Mänttä-Vilppulassa.
Punatulkun palvelukeskus sijaitsee Mänttä-Vilppulassa.Antti Eintola / Yle

Tällä hetkellä ei ole tiedossa tartuntalähdettä, mutta sitä selvitetään. Marjamäen mukaan altistuneita lähikontaktissa olleita on noin 35 ja heidät on asetettu karanteeniin. Lähes kaikki altistuneet asuvat Mänttä-Vilppulassa.

Kaksi osastoa on vierailukiellossa

Kuntoutusosastolle laitettiin viime lauantaina vierailukielto heti sen jälkeen, kun ensimmäisestä koronavirustartunnasta saatiin tieto.

Vierailukielto on voimassa myös samassa rakennuksessa sijaitsevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Vierailukiellot ovat näillä näkymin voimassa perjantaihin asti.

Punatulkun palvelukeskus Mänttä-Vilppulassa.
Vielä ei ole tietoa, mistä tartunta on lähtöisin.Antti Eintola / Yle

Toinen sairastuneista työntekijöistä oli työskennellyt suojattuna sekä kuntoutusosastolla että kahdella palveluasumisen osastolla. Nyt vierailukieltoon asetettu osasto on toinen näistä kahdesta. Toinen sairastuneista työntekijöistä on työskennellyt vain kuntoutusosastolla.

– Tämä oli turvakeino. Meillä ei ollut tietoa siitä, mistä tartunta on lähtöisin ja onko sitä laajemminkin, Tarja Marjamäki kertoo.

Pirkanmaalla ei aiempia hoivakotitartuntoja

Punatulkun palvelukeskusessa ilmenneet tartunnat ovat ensimmäiset laatuaan Pirkanmaalla, sanoo osastonylilääkäri Jaana Syrjänen TAYSista.

– Meillä ei ole ollut aikaisemmin näissä ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä koronavirustartuntoja asukkailla. Tämä on ensimmäinen tämän tyyppinen tapaus, hän sanoo.

– Pyrkimys on, että tämä tartuntaketju päättyy tähän. Mutta toki otetuista näytteistä voi vielä jotain paljastua.

Hallintoylilääkäri Tarja Marjamäki pitää Punatulkun palvelukeskuksen tilannetta erittäin valitettavana.

– Meillä, kuten varmaan kaikissa Suomen kunnissa, yksi tärkeimpiä tehtäviä on ollut, että pyrimme turvaamaan tällaiset yksiköt, joissa on riskiryhmässä olevia ikäihmisiä. On valitettavaa, että siinä on epäonnistuttu, hän sanoo.

Mänttä-Vilppulasta ei ole aiemmin raportoitu koronavirustartuntoja. Se tarkoittaa, että tartuntoja on ollut alle viisi.

Jaana Syrjäsen mukaan viime keväästä lähtien kaupungissa on ollut joitain yksittäisiä tartuntatapauksia, mutta mikään niistä ei ole yhdistettävissä nyt ilmitulleisiin tapauksiin.

Punatulkun koronavirustartunnoista ei aiheudu muutoksia muihin kaupungin palveluihin eikä kuntalaisten epidemiaohjeistuksiin. Mänttä-Vilppulan vs. kaupunginjohtajan Pirkko Lindströmin mukaan tartunnat on saatu rajattua eikä kaupunkilaisilla ole syytä huoleen.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pirkanmaalla: Viikonloppuna 22 uutta tartuntaa, korona-altistus Tampereen Tesoman ja Pirkkalan Suupanniityn kouluilla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus