Win seuraa vainuaan sienten luo

9-vuotias bordercollie oppi etsimään kantarelleja parin kerran jälkeen.

Koiranomi Paula Speer järjestää tänä syksynä jopa kahdeksan sienikoirakurssia normaalin kahden sijaan. Myös toisten koirakoulujen, kuten Vainuvoiman ja Pawsiteamin kursseille on Turussa tunkua.

Win on koulutettu etsimään kantarelleja vasta hiljattain. Opettelu vaati vain kaksi kymmenen minuutin kertaa. Winillä on tosin vankka tausta vainutyöskentelystä.

Kannattaa opettaa tunnistamaan ensin yksi sieni.

Koiranomi Paula Speer

Mukana ollutta kantarellia haisteltuaan Win lähtee etsimään sieniä metsästä. Sen tärkein työkalu on hajuaisti. Se on paljon tehokkaampi kuin ihmisillä.

Metsä on koiralle erinomainen koulutuspaikka vaihtelevan maaston ansiosta, mutta sen monipuolisuus voi väsyttää ja herpaannuttaa keskittymistä tehtävään.

Nyt ollaan lähellä.

Win löytää kantarellien luo nopeasti. Monet löydöt menisivät Speeriltä ohi, ellei hän jäisi ihmettelemään, miksi Win kiehnaa maassa.

Win näyttää löytöä kuonollaan ja tietää saavansa herkkuja.

Löydön ilmaisua Winin kanssa opetellaan vielä, mutta lihapulla on silti ansaittu suorituksesta.

Löydöistä kehuminen motivoi koiraa.

Koiranomi Paula Speer

Sekä omistaja että koira viihtyvät auringon lämmittämässä Lemlahden metsässä Paraisilla.

Sienten lisäksi metsässä riittää marjoja. Käytännössä koiran voi kouluttaa etsimään mitä vaan.

Win tarttuu etsintöjen välissä tilaisuuteen mutustella mustikoita ja puolukoita. Tauot ovat hyväksi, koska hajutyö on todella aktivoivaa.

Hihnassa Win tietää tekevänsä töitä. Vapaana leikitään.

Speer kertoo, että kaiken rotuiset koirat on mahdollista kouluttaa etsimään sieniä, ja tehtävää voi harjoitella vuoden ympäri pakastetuilla sienillä.

Kantarellissa on vahva tuoksu, joten siitä on helpoin aloittaa.

Etsintää kannattaa laajentaa muihin sieniin vasta, kun yksi laji on koiralle todella tuttu, ja koiranomistajalla on tietoa sienten syömäkelpoisuudesta.

Herkut tuntuvat olevan Winin mielestä sienestyksen parasta antia. Niitä kannattaa varata opetellessa mukaan, jottei lemmikki syö sienilöytöjä.

Speer on tyytyväinen päivän saldoon. Hän suosittelee harrastusta kaikille koiranomistajille liikunnan ja ulkoilunkin takia.

Tekijät

Saana Sjöblom-Hasselblatt

Julkaistu 19.9.2020