Hyppää sisältöön

Varaudu myrskytuhoihin ajoissa: vuoden voimakkain myrsky voi katkaista sähkön ja veden ja viedä jopa kattoja mukanaan

Myrskyn odotetaan aiheuttavan merkittäviä tuhoja. Varautuminen kannattaa, etenkin maan länsiosissa.

Päivö-myrsky jätti jälkeensä tällaisia tuhoja kesällä. Nyt tulossa on vuoden voimakkain myrsky. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Vuoden voimakkain myrsky on pian täällä. Luvassa ennusteiden mukaan on suuria aallokoita, kovia puhureita ja millitolkulla vettä.

Keskiviikon ennusteiden mukaan myrsky kaataa puita, höykyttää sähkölinjoja ja voi viedä mukanaan jopa kattorakenteita.

Myrskytuuli voi puhaltaa länsirannikolla torstaina yli 25 metriä sekunnissa. Tuuli voi poikkeuksellisesti nousta myös sisämaassa puhureina samanlaisiin lukemiin.

Ilmatieteen laitos on jo antanut lukuisia varoituksia ympäri maata niin tulvista, kovasta tuulesta kuin vaarallisesta aallokosta.

Näin voimakas, syvenevä matalapaine liikkuu Suomen yli keskiviikon ja torstain kuluessa.

Lataa puhelin, etsi retkikeitin

Kun tuuli käy poikkeuksellisesti pohjoisesta, maa on märkä ja sula sekä puissa on vielä lehdet, sähkölinjat ovat erityisen suuressa vaarassa.

Keskiviikon ja torstain aikana sadat tuhannet voivat jäädä ilman sähköjä.

Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen kertoo, että sähköyhtiössä tilanteesta ollaan hyvinkin huolissaan.

– Oletettavaa on, että useat kotitaloudet jäävät ilman sähköjä torstaina ainakin hetkellisesti. Haja-asutusseudulla kannattaa varautua myös pitkiin sähkökatkoihin, Paananen varoittaa.

Paananen vertaa torstain tulevaa myrskyä viime vuoden Aapeli-myrskyyn. Vuoden 2019 tammikuussa Aapeli nostatti tuulet lähes hirmumyrskylukemiin.

Tuolloin sähköt katkesivat sadoilta tuhansilta suomalaisilta.

Pari tuntia kestänyt ukkosmyräkkä sai Lahden keskustan tulvimaan rajusti elokuussa 2018. Ilmatieteen laitos on jo antanut tulvavaroituksen. Kuva: Ville Leskinen

Korona-aikana moni on täyttänyt kotivarojaan eli ruoka- ja juomavarantoja, joita jokaisella pitäisi olla 72 tunniksi. Nyt varannot voivat viimeistään olla tarpeen.

– Kännykät kannattaa ladata etukäteen, auto tankata ja varautua siihen, että ruokaa pitää laittaa ilman sähköjä, Paananen vinkkaa.

Puhdasta vettä kannattaa alkaa varata jo keskiviikon aikana. Sähkökatkon keskellä vettä voi vielä tulla, mutta esimerkiksi paineen vaihtelut voivat irrottaa veteen sakkaa.

Kerrostaloasujan kannattaa käyttää varuiksi portaita hissin sijaan. Omakotitaloasukin taas tarkistaa kattorakenteiden pysyvyys, sillä tuuli voi riepotella jopa savupiipun hattuja.

Trampoliinit pitää kiinnittää tiukasti maahan, grillit ja puutarhakalusteet siirtää suojaan.

Martti Honkala muistuttaa, että myrskyyn varautuminen on jokaisen vastuu. Kuva: Miikka Varila / Yle

Sähkönjakeluyhtiö Caruna puolestaan ennakoi, että myrskyllä on vaikutuksia noin 50 000:lle sähkönjakelun asiakkaalle, kertoo verkkojohtaja Kosti Rautiainen. Carunalla on asiakkaita etenkin Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa.

Hän sanoo, että tuoreimman ennusteen mukaan kovimmat tuulet osuvat Kustavi–Nauvo–Korppoo-alueelle. Sieltä myrskyalue etenee kohti läntistä Uuttamaata, ja esimerkiksi Hangossa tuulen nopeus saattaa olla 26 metriä sekunnissa.

Pelkästään Carunalla myrsky työllistää satoja henkilöitä, Rautiainen arvioi.

– Meillä on reilusti miehitetty asiakaspalvelua ja vikapalveluhenkilökuntaa. Myös käyttökeskukseen on nostettu täysmiehitys. Tärkein resurssi on tietysti kentällä: asentajat, metsurit ja kalusto, jolla raivauksia tehdään.

Rautiaisen mukaan myrsky on poikkeuksellinen siksikin, että siitä on tulossa pitkäkestoinen. Tuulet jatkuvat ennusteiden perusteella melkein vuorokauden.

– Erityisesti saaristokohteissa on hyvä varautua, että katkot voivat kestää pitkään. Sinne ei päästä korjaamaan vikoja välittömästi, koska turvallisuus on varmistettava ja tuulen pitää laantua sitä ennen.

Harvinaisen pitkä myrsky

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palopäällikkö Martti Honkala kertoo, että pelastuslaitoksilla varaudutaan kiireettömien tehtävien ruuhkiin.

– Henkilökuntaa pitää lisätä, sillä voimakkaat puhurituulet kestävät puoli vuorokautta. Varmasti hoidamme niin kaatuneita puita pois kuin selvittelemme irtotavaran jättämiä ongelmia.

Esimerkiksi maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin odotetaan yli 40 millimetriä vettä keskiviikkopäivästä torstaiaamuyöhön asti.

Monet satamat ovat kesän jäljiltä vielä täynnä veneitä. Honkala muistuttaa, että veneiden kiinnitykset on tarkistettava ja jos mahdollista, vene kannattaa jo nostaa maihin.

Merellä myrskyn on varoitettu nostavan laajalti vähintään neljän metrin aallokkoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan neljä metriä on esimerkiksi Suomenlahdella jo harvinainen. Sitä esiintyy keskimäärin noin 10 tuntia vuodessa Helsingin edustalla.

Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla pelastuslaitos on toistaiseksi varautumassa myräkkään normaalivalmiudella, eli lisäväkeä ei ole kutsuttu töihin.

– Olemme valmiina niin kuin aina. Olemme varautuneet tällaiseenkin syysmyrskytilanteeseen. Olemme tarkistaneet suunnitelmia ja ohjeita ja että yhteydet toimivat eri suuntiin ja yhteistyöviranomaisiin, sanoo päivystävä päällikkö Pauliina Kopra Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

– Jos huomenna on kovaa tuulta, on tietysti hyvä miettiä, tarvitseeko lähteä esimerkiksi metsään ulkoilemaan ja mitä tekee, Kopra lisää.

Lue lisää:

.
.