Muutama koronapotilas sairaalahoidossa Etelä-Pohjanmaalla

Sairaanhoitopiirissä on viimeksi ollut sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita keväällä. Potilaiden määrä jäi silloin vähäiseksi.

koronavirus
Koronatestausvälineitä Kajaanin keskussairaalalla
Sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita hoidetaan Etelä-Pohjanmaalla keskussairaalassa. Kuvituskuva.Antti Tauriainen / Yle

Koronapotilaita on päätynyt pitkästä aikaa sairaalahoitoon Etelä-Pohjanmaalla. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että keskussairaalassa on nyt muutama potilas. He ovat hoidossa Seinäjoen keskussairaalassa.

Tietosuojasyistä sairaanhoitopiiri ei voi kertoa tarkkaa potilaiden määrää, vaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n linjauksen mukaisesti määrät ilmoitetaan erityisvastuualueittain.

Viimeksi eteläpohjalaisia on ollut koronan vuoksi sairaalahoidossa keväällä.

– Koko kesä ja alkusyksy on menty niin, että kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa. Keväälläkin sairaalassa oli hoidettavana vain alle viisi henkilöä, ylilääkäri Matti Rekiaro selvittää.

Koko Suomessa on ollut kesällä vain vähän ihmisiä koronan vuoksi sairaalahoidossa. Sitä on selitetty nuorten ja nuorten aikuisten lievillä sairastumisilla. Kevättalvella ja keväällä sairaalahoitoon päätyivät iäkkäämmät.

– Koronatilanne on ollut hyvin rauhallinen viime kuukaudet, mutta nyt on valtakunnallisesti nähtävissä, että myös iäkkäämpiä henkilöitä sairastuu. Keski-iän ylittäneet tarvitsevat useammin sairaalahoitoa, kertoo infektioylilääkäri Elina Kärnä Seinäjoen keskussairaalasta.

Koronapotilaiden tehohoito keskitetty Etelä-Pohjanmaalta Tampereelle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on keskittänyt tehohoitoa vaativien koronapotilaittensa hoidon Tampereelle.

Sairaanhoitopiiri on tehnyt jo kesällä keskittämisestä sopimuksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa.

– Meiltä ei ole ollut keväällä, eikä nytkään yhtään potilasta tehohoidossa Tampereella. Tämä on varalle tehty sopimus, mutta tämän turvin pystymme pitämään muun tehohoitomme tasapainossa, selvittää Matti Rekiaro.

Keväällä Seinäjoen keskussairaalaan rakennettiin oma tila tehohoitoa ja valvontatasoista hoitoa vaativille koronapotilaille, mutta Elina Kärnän mukaan tila jäi vähäiselle käytölle. Tampereen kanssa tehty keskittämissopimus perustuu juuri tehohoitopotilaiden vähäiseen määrään.

– Jos tehohoitoa ja valvontaa vaativien koronapotilaiden määrä meillä kasvaisi, tila ja hoito järjestettäisiin silloin omaan sairaalaan, Elina Kärnä sanoo.

"Yllättävän moni voi huonosti"

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on neuvotellut viime viikolla eteläpohjalaisten sosiaali- ja terveysalan potilasjärjestöjen kanssa. Ylilääkäri Matti Rekiaro kertoo yllättyneensä sote-järjestöjen viestistä.

– Järjestöt kertoivat vakavan viestin siitä, miten huonosti osa heidän asiakkaistaan tai jäsenistään voi koronaeristäytymisen vuoksi. Yllättävän monella eteläpohjalaisella on pelkoja, ahdistusta ja masennusta koronan vuoksi.

Matti Rekiaro pohtii, että yhteiskunta voi joutua maksamaan kovan hinnan, jos pahoinvointi lisääntyy.

– Moni on ollut yksinäinen jo aikaisemminkin, ja korona-aika on sitä vielä lisännyt. Me töissä käyvät emme välttämättä tule tätä edes ajatelleeksi. Nyt tarvitaan tukitoimia. Elämä ei voi olla pelkkää koronan torjumista, Matti Rekiaro pohtii.

Ulkomailta yksi tartunta lisää

Etelä-Pohjanmaalla todettiin maanantaina yksi uusi tartunta, joka on saatu ulkomailta. Tämän tartunnan jäljitystyö on tehty eikä karanteeniin ole tarvinnut asettaa ketään. Etelä-Pohjanmaalla on kaikkiaan tällä hetkellä noin 50 altistunutta henkilöä karanteenissa.

Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole tullut alkuviikolla ilmi uusia tartuntoja.

Etelä-Pohjanmaalla on maalis–syyskuun aikana varmennettu 67 ja Vaasan sairaanhoitopiirissä 82 koronatartuntaa.

Katso täältä Ylen uutiset koronatilanteesta maakunnittain.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus