Saksa aikoo ottaa vastaan yli 1500 turvapaikanhakijaa Kreikan leireiltä – Kreikan pääministeri: Moria "kuuluu menneisyyteen", EU:n jaettava vastuu

Kreikan poliisi on tehnyt pidätyksiä Morian paloon liittyen.

siirtolaisuus
Morian pakolaisleirin liepeillä sijaitseva telttaleiri kuvattuna maaliskuussa.
Lesboksen saarella sijaitseva Morianin siirtolaisleiri tuhoutui tulipalossa syyskuun alkupuolella. Kuvassa Morianin läheinen telttaleiri kuvattuna maaliskuussa.AOP

Saksa aikoo ottaa vastaan noin 1 500 siirtolaista Kreikan saarilta, kertoivat hallituslähteet tiistaina. Mediatietojen mukaan Saksan aikeet koskevat eritoten lapsia ja perheitä, joiden turvan tarve on jo todennettu.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin (CDU) ja sisäministeri Horst Seehoferin (CSU) luotsaamaa aloitetta käsiteltiin hallituksessa illalla. Kolmatta hallituspuoluetta sosiaalidemokraattista SPD:tä edustava varakansleri Olaf Scholz vahvisti, että hallitus on yksimielinen asiassa.

Saksan yleisradioyhtiön ARD:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tarkka määrä on 1553. Lisäksi Saksa on jo aiemmin sitoutunut ottamaan Kreikan saarilta Saksaan 100-150 siirtolaislasta.

Scholz korosti, että tämän joukon kohdalla kyse on Saksan oma-aloitteisesta tuesta Kreikalle. Hänen mukaansa seuraava askel on, että Eurooppa sopii yhdessä pakolaisten vastaanottamisesta.

Viime päivinä saksalaismedioissa käydyssä keskustelussa ovat jo välähdelleet useaan otteeseen vuoden 2015 kiistellyt tapahtumat. Silloin Merkel avasi Saksan rajat 1,2 miljoonalle siirtolaiselle.

Saksan uutispäivän käänteistä kirjoittavat muun muassa Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun)ja Süddeutsche Zeitung. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi teki pidätyksiä Morian paloon liittyen

Jo vuosia Välimerellä vallinnut siirtolaisuuskriisi eskaloitui jälleen viime viikolla, kun tulipalo tuhosi Lesboksen saarella sijaitsevan Morian siirtolaisleirin.

Tapahtuma on pannut leirissä olleet 12 000 siirtolaista entistä suurempaan ahdinkoon. Pääosin Afganistanista, Afrikasta ja Syyriasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat elävät nyt ilman suojaa, sanitaatiota ja ruokaa.

Kreikan poliisi ilmoitti tiistaina tehneensä Morian paloon liittyen viisi pidätystä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lue lisää: Morian tulipalo muistutti Kreikan pakolaisleirien saaristosta – miksi tuhansia ihmisiä on jumissa Egeanmeren saarilla?

Palaneen leirin asukkaille on jo rakennettu väliaikaisleiri. Tuhannet siirtolaiset ovat olleet haluttomia siirtymään uuteen majoitukseen, sillä he pelkäävät, ettei elämä siellä muutu paremmaksi.

Michel ja Mitsotakis korostivat vastuun jakautumista

Myös Eurooppa-neuvoston johtaja Charles Michel ja Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis keskustelivat tiistaina EU-maiden välejä jo pitkään hiertäneestä siirtolaisuuskysymyksestä.

Mitsotakis totesi keskustelujen jälkeen, että Euroopan on nyt aika näyttää käytännössä solidaarisuutensa siirtolaisuusasiassa. Kreikan saarilla on noin 30 000 pakolaista ja siirtolaista.

EU:n Michel ja Kreikan Mitsotakis lehdistötilaisuudessa
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles michel ja Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis korostivat Ateenassa, että EU:n on jaettava vastuu siirtolaisuuskysymyksessä.Yannis Kolesidis / EPA

Myös Michel korosti, että kaikkien jäsenmaiden on jaettava vastuu siirtolaisuuskysymyksestä.

Mitsotakis painotti, että viime viikolla Lesboksen saarella palanut Morian leiri "kuuluu menneisyyteen". Mitsotakis lisäsi, että Morian tilalle rakennetaan yhdessä uudet puitteet, jossa Euroopan unioni on vahvemmin mukana.

Kreikan pääministeri totesi myös, että Eurooppaan tarvitaan uudenlainen turvapaikkapolitiikka. Myös Michel korosti, että siirtolaisuuskysymyksen ratkaisemiseen tarvitaan järeitä toimia ja EU tekee töitä lähentyäkseen asiassa.

Michel ja Mitsotakis puhuivat kokouksessaan myös itäisen Välimeren jännitteisestä tilanteesta. Kreikka on valmis neuvottelupöytään Turkin kanssa, jos Turkki lopettaa merialueilla provosoimisen, Mitsotakis totesi.

Lisää aiheesta:

Suomi ottaa vastaan 11 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikasta tulipalon tuhoamalta Morian leiriltä

Lesboksen saarella vallitsee kaaos tulipalojen tuhottua pakolaisleirin – Kreikka sanoo turvapaikanhakijoiden sytyttäneen tulipalot

Lähteet: Reuters, AFP