Mikään ei ole varmaa, kun Afganistanin avustuskonferenssi kokoontuu marraskuussa – silti Suomi otti kiperän järjestelytehtävän itselleen

Pekka Haavisto: "Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha."

Afganistan
Kuvassa talebanit istuvat suuressa salissa Dohassa.
Taliban-järjestön edustajia rauhanneuvottelujen avajaisissa Dohassa 12. syyskuuta. Karim Jaafar / AFP

Laajaa ulkoministerikokousta Afganistanin avun linjaamiseksi valmistellaan parhaillaan suomalaisvoimin. Kokous järjestetään marraskuun loppupuolella Genevessä.

Neljäksi vuodeksi on määrä päättää miljardiluokan avusta, jonka varassa Afganistanin talous ja budjetti ovat.

Osallistujat voivat saapua paikan päälle, tai seurata kokousta etäyhteyksillä. Samalla kirjataan auttajien näkemys maan tulevaisuudesta, avun määrästä ja kohteista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto poistuu hallituksen neuvotteluista Säätytalolta Helsingissä 25. elokuuta 2020.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.)Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Afganistanissa on nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin mahdollisuus saavuttaa todellinen rauha.

Suomi haluaa nähdä Afganistanin osapuolten neuvottelujen alkamisen toiveikkaasti.

Silti avustuskonferenssia kootaan nyt tavallistakin epävarmemmissa oloissa. Kulisseja huojuttavat Afganistanin rauhanturvaoperaation alasajo sekä Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit.

Väkivaltaisuudet maassa ovat jatkuneet, ja rauhanturvaoperaation supistuessa jää vastuu tilanteesta yhä enemmän maan omille asevoimille. Afganistanin maaseudulla laajoja alueita hallitseva Taliban-järjestö vahvistuu.

Uhkana Afganistanin romahdus

Geneveen kokoontuvien yli 70 valtion ja kansainvälisen järjestön olisi saatava vakuudet siitä, etteivät väkivaltaisuudet ja hallitsematon vallanvaihto vedä jälleen mattoa maan kehityksen alta.

Uhkana on Afganistanin romahdus, mikä merkitsisi uutta pakolaisvirtaa kohden Eurooppaa.

Kuvassa on savupatsas Kabulissa.
Savupatsas nousee tienvarsipommin räjähdettyä Kabulissa 9. syyskuuta. Najiba Noori / AFP

Maan perustuslain kunnioittamiseen sidottu apu voi kuitenkin antaa Euroopan unionille mahdollisuuden rajoittaa pahamaineisen Talibanin vallan kasvua.

Tärkeimpiä tavoitteita avustuspakettia valmistelevien silmissä ovat tulitaukoon pääseminen ja naisten aseman koheneminen. Haavisto muistutti, että naisten osallistuminen rauhanprosessiin on elintärkeää.

Taliban suostui neuvottelemaan

Taliban-järjestön arvioidaan kuitenkin muuttuneen takavuosista, jolloin se terrorisoi maata sharia-lakia tiukasti tulkiten.

Tästä osoituksena on Taliban-järjestön ja Afganistanin hallituksen kohtaaminen rauhankokouksessa – ensi kertaa kasvokkain.

Kysymysmerkkejä on silti paljon, eikä Qatarin pääkaupungissa Dohassa käytyjen neuvotteluiden asialistakaan ole selvillä.

Kuvassa ovat Abdul Ghani Baradar ja Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Taliban-järjestön edustaja Abdul Ghani Baradar ja Qatarin ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani tapasivat Dohassa alkaneiden rauhanneuvotteluiden yhteydessä 12. syyskuuta. Qatar News Agency

Neuvottelujen alkamista on edistetty vankien vaihdolla. Taustalla on Yhdysvaltain ja Talibanin helmikuussa solmima sopimus, jonka mukaan amerikkalaisjoukot lähtevät, mikäli Taliban myöntyy neuvottelemaan.

Yhdysvaltalaisten poistuminen lisää painetta

Yhdysvallat on jo aloittanut sotilaittensa kotiuttamisen. Myöhemmin syksyllä Afganistanissa arvioidaan olevan enää runsaat neljä tuhatta yhdysvaltalaista. Yhdysvaltain tavoitteena on vetää kokonaan joukkonsa pois toukokuuhun mennessä.

.

Kuvassa palomiehet sammuttavat paloa Kabulissa syyskuussa.
Tienvarsipommin jälkiä Kabulissa 9. syyskuuta. Iskussa kuoli ainakin 10 ihmistä ja varapresidentti Amrullah Saleh loukkaantui lievästi. AFP

Rauhanturvaoperaation runkona olleiden yhdysvaltalaisten poistuminen lisää muiden paineita. Sotilasliitto Naton johtamaan Resolute Support -operaatioon osallistuu 12 000 rauhanturvaajaa kaikkiaan 39 maasta.

Mukana on edelleen myös Suomi. Pohjoiseen Afganistaniin sijoitettu noin 60 suomalaisen rauhanturvaajan joukko toimii saksalaisen yksikön yhteydessä.

Lue lisää:

Taliban valmis rauhanneuvotteluihin, kunhan viimeisetkin vangit vapautetaan – Viivästyneet neuvottelut voisivat alkaa jo viikon kuluttua

Taliban voitti Isisin ja lännen väkivahvat armeijat – afgaanitutkija katsoo kauhulla tulevaisuuteen

Trumpin rummuttama Afganistan-diili sai lupaavan alun, mutta nyt rauhankehitys näyttää romahtavan – Mitä on tapahtunut?

Katso dokumentti: Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha