1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. painonhallinta

Oulun yliopistossa kehitetystä painonhallintasovelluksesta hyviä tuloksia – kiloja karistetaan puuttumalla käyttäytymiseen ja tunteisiin

Ohjelman käyttö voi parantaa myös metabolisen oireyhtymän ja ehkäistä muun muassa diabeteksen puhkeamisen.

Jo pienelläkin painonpudotuksella on merkittäviä terveyshyötyjä. Kuvituskuva. Kuva: Tero Kyllönen / Yle

Oulun yliopistossa on kehitetty painonhallintasovellus, jonka käytöstä on saatu lupaavia tuloksia. Sovelluksen käytöstä verrattuna muihin painonhallintasovelluksiin on saatu myös tieteellistä näyttöä.

Laihduttamiseen liittyviä sovelluksia ja ohjelmia on paljon. Sovellusten ongelmana on useimmiten puuttuva tieteellinen näyttö niiden tehosta. Pitkäaikainen vaikutus painoon voi jäädä näin ollen epäselväksi ja vähäiseksi.

Yliopiston kehittämää Onnikka-sovellusta käyttäneiden paino laski merkittävästi ja monilla muutokset olivat pysyviä. Uuden tutkimuksen mukaan ohjelman käyttö voi parantaa myös metabolisen oireyhtymän ja ehkäistä muun muassa diabeteksen puhkeamisen.

Sovellusta käyttäneet pärjäsivät painonpudotuksessa paremmin verrattuna perinteistä ryhmäohjausta saaneisiin. Eniten laihtuivat ne, jotka käyttivät ohjelmaa riittävän paljon, ja heillä myös metabolisen oireyhtymän esiintyvyys laski merkittävästi, kertoo Oulun yliopiston sisätautien emeritusprofessori Markku Savolainen.

Metabolinen oireyhtymä on kansanterveydellinen ongelma, joka liittyy keskivartalolihavuuteen. Siinä esiintyy yhtä aikaa häiriöitä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Henkilöillä, joilla on todettu metabolinen oireyhtymä, sydän- ja verisuonisairauksien vaara on 2–3 kertaa suurempi kuin terveillä. Sovelluksen käyttö voi ehkäistä käyttäjällään diabeteksen puhkeamisen.

Savolaisen mukaan sovelluksen kautta ei suinkaan ole tarjolla reseptejä terveysruuista, vaan se keskittyy ihmisen käyttäytymiseen ja tunteisiin.

– Pyritään vaikuttamaan ihmisten ajatuksiin ja asenteisiin ja sitä kautta syömiskäyttäytymiseen. Voi olla tunnesyömistä, syödään sekä iloon että suruun, tai jopa ahmimista. Tähän pyritään vaikuttamaan suostuttelevalla menetelmällä, jossa ajatuksia ja asenteita koetetaan muuttaa lempeästi positiiviseen suuntaan.

Kaksivuotiseen tutkimukseen osallistui yhteensä 532 iältään 20–60-vuotiasta ylipainoista henkilöä.

Onnikka-ohjelma on tällä hetkellä rajoitetussa tutkimuskäytössä Oulun ympäristökuntien terveyskeskuksissa, Muhoksella, Kempeleessä, Limingassa ja Iissä.

Tavoitteena on, että ohjelma saadaan laajasti yleiseen käyttöön vuoden 2021 aikana. Onnikka-ohjelmasta on kehitteillä myös mobiilisovellus.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.