Drag-taiteilijanakin tunnettu Ervin Latimer päätyi vaatealalle puolivahingossa – vuoden nuoren suunnittelijan voittajatyö leikittelee sukupuolella

Ervin Latimer on vuoden nuori suunnittelija 2020. Raadin mukaan voittajatyö on rohkea ja siinä on tarinallisuutta.

 Ervin Latimer, Vuoden nuori suunnittelija 2020
Ervin Latimer, Vuoden nuori suunnittelija 2020

Vuoden nuori suunnittelija 2020 on helsinkiläinen Ervin Latimer.

Hänen asukokonaisuutensa leikittelevät sukupuolella ja ovat muunneltavia. Vaatekappaleita yhdistelemällä niistä voi rakentaa kymmeniä asukokonaisuuksia.

– Minulla on taustaa drag-taitelijana. Drag-kulttuurissa vaatetta käytetään sukupuolioletuksella leikkimiseen ja sen parodioimiseen. Inspiroiduin, että tekisin asuja, joissa käyttäjä voi itse muodostaa skaalan ja asettaa itsensä siinä omaa sukupuolen kokemustaan vastaavaan kohtaan, Latimer kertoo.

Vaatteet kiinnitetään nauhoilla, jolloin sama vaate muotoutuu erilaiseksi kulloisenkin käyttäjän mukaisesti. Materiaaleina on muun muassa kierrätysnahkaa ja villakangasta.

Kilpailun raati arvosti Latimerin ideaa. Raadin mukaan Latimerin työ on rohkea ja siinä on tarinallisuutta. Visuaalisuuden lisäksi käyttäjä voi muuttaa omaa identiteettiään vaatteen mukaan.

Raadin mukaan Latimer on myös löytänyt oman tyylinsä, jossa kiehtova tarina, ihminen ja tuotteet muodostavat kokonaisuuden. Työssä on useita pieniä yksityiskohtia, jotka mahdollistavat muunneltavuuden niin mallin kuin kuosienkin osalta.

Osa vaatteista on kaksipuolisia, eli käyttäjä voi valita itselleen tilanteeseensa sopivan vaihtoehdon, esimerkiksi mustan nahan ja raikkaan kukkakuosin väliltä.

Ervin Latimer leikittelee maskuliinisuuden ja feminiinisyyden yhdistelemisellä keskenään. Jokainen käyttäjä voi muokata kokonaisuudesta itselleen mieluisen yhdistelmän. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Työssä on mukana myös ekologisuus. Latimerin mukaan se on olennainen osa nuorten suunnittelijoiden työtä.

– Asun villapuku on valmistettu italialaisesta tuotannon ylijäämäkankaasta. Kaikki asussa käytetty nahka on kerätty vanhoista vintagenahkatakeista.

Kilpailutyö on esillä Kämp Gallerian toisen kerroksen Garden Room -näyttelytilassa 15.9.–4.10.2020.

Vuoden nuori suunnittelija -kilpailu on järjestetty vuodesta 1995 alkaen, eli tänä vuonna 26. kerran. Kilpailutyönä oli tällä kertaa monikäyttöinen hybridivaate.

Tunnustuksen lisäksi Latimer saa 5 000 euron stipendin ja osaston vuoden 2021 I love me -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Voittoisa asu nähdään myös messujen I love fashion -muotinäytöksissä.

Ervin Latimerin kilpailutyö on esillä 4. lokakuuta saakka Kämp Gallerian toisen kerroksen Garden Room -näyttelytilassa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Pian valmis suunnittelija haluaa oman tuotemerkin

32-vuotias Ervin Latimer valmistuu suunnittelijaksi Aalto-yliopistosta tänä syksynä.

– Päädyin suunnittelijaksi puoliksi vahingossa. Opiskelin vaatetusalaa ensin Metropoliassa tavoitteenani saada töitä myyntiedustajana, sillä olen aina ollut yrittäjä- ja myyntihenkinen. Huomasin kuitenkin opintojen aikana, että suunnittelutehtävät kiinnostivat minua eniten. Siksi hain Aaltoon vaatesuunnitteluun.

Hän on työskennellyt Italiassa naistenvaatesuunnittelijana luksusmerkki Alyxilla ja Tanskassa pääsuunnittelijana muotimerkki Heliot Emililla.

Latimer haluaa nostaa esiin yhteiskunnan eri vähemmistöjä. Hän painottaa, että Suomen muotikuvastoissa harvemmin näkee esimerkiksi muita kuin valkoihoisia malleja.

– Laitan oman yrityksen pystyyn heti kun se vain on mahdollista. Samat teemat pysyvät esillä ja toivon saavani niitä näkyvämmin esiin oman brändin kautta, Latimer kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Ervin Latimer haluaa suunnitella vaatteita kaikille. Myös mallien tulee kuvastaa hänen mielestään uudelleentulkittua suomalaisuutta. Hän haluaa malleiksi erilaisia ihmisiä niin taustaltaan kuin kropaltaankin. Kuva: Hayley Lê

Yhteistyötä Vallilan kanssa

Poikkeuksellista on se, että Latimer julkisti tiistaina myös yhteistyömallistonsa tekstiilivalmistaja Vallilan kanssa. Hän on suunnitellut afrikkalais-amerikkalaisen, 92-vuotiaan Howard Smithin ylijäämäkankaista malliston, johon kuuluu työtakki ja työhousut sekä kaksi erilaista kassia.

Uniikkeja tuotteista tekevät vanhat ylijäämäkankaat. Smithin suunnittelemat kankaat ovat peräisin 1960–1970-luvuilta.

– Hän on kyky ja taiteilija, joka ei ole mielestäni saanut riittävästi huomiota. Tämä on oma arvostukseni hänen työlleen, Latimer sanoo.

Vallilan mukaan 2ndCycle-projekti antaa uuden elämän yrityksen vanhoille verhoille ja kankaille nuorten suunnittelijoiden ja taiteilijoiden yhteisprojekteissa.

Ervin Latimerin Vallilan mallisto käsittää Howard Smithin suunnittelemien kankaiden ylijäämistä valmistetun sarjan työtakkeja ja housuja sekä kasseja. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Lue myös: