Hyppää sisältöön

Metsä Fibre haluaa pitää harmaan talouden poissa Rauman sahatyömaalta

Harmaa talous kitketään pois työmaalta ennakoivalla toiminnalla.

Alihankintaketju pidetään ruodussa harmaan talouden torjuntamallin avulla. Kuvituskuva. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Metsä Fibren Rauman sahatyömaalle luodaan uudenlainen harmaan talouden torjuntamalli.

Talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijayritys Econia on kehittänyt torjuntamallin Metsä Fibren tarpeisiin.

– Econia auttaa meitä varmistamaan, että alihankintaketjuissa noudatetaan lakeja ja työehtosopimuksia ja että verot sekä velvoitteet hoidetaan oikein, kuvailee tiedotteessa Metsä Fibren henkilöstöjohtaja Sanna Huhtilainen.

Econian mukaan yhtä kattavaa harmaan talouden torjuntaohjelmaa ei ole vielä käytössä milllään rakennustyömaalla Suomessa.

Aihankintayrityksen taustat tutkitaan tarjousvaiheessa ja työmaalle tehdään pistokokeita. Alihankintayritykset saavat myös koulutusta ja tietoiskuja.

– Toivomme, että vastaavanlainen toimintamalli tulisi toimialan uudeksi standardiksi, sillä vain ennakoivalla toiminnalla voidaan torjua harmaan talouden syntymistä, sanoo Econian liiketoimintajohtaja Heimo Alatalo.

Torjuntamalli käyttöön myös Kemissä

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre päätti keväällä maailman moderneimman sahan rakentamisesta Raumalle. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa.

Tuotannon on määrä käynnistyä Rauman sahalla vuoden vuonna 2022.

Harmaan talouden torjuntamalli otetaan käyttöön myös Kemin biotuotetehtaan työmaalla, jos Metsä Fibre päättää toteuttaa investoinnin.

Metsä Fibre on kertonut tekevänsä investointipäätöksen biotuotetehtaasta ympäristöluvituksen valmistuttua, mikäli investoinnin muut edellytykset ovat kunnossa.

.
.