Naiset raivostuivat poliisin sovinismiin Pakistanissa: Syytti joukkoraiskauksen uhria

Hallitus on sen sijaan tuominnut raiskauksen ja pääministeri vaatii raiskaajien kemiallista kastrointia.

seksuaalirikokset
Naisia osoittamassa mieltä
Naisia Lahoressa osoittamassa mieltään raiskauksia vastaan 12. syyskuuta.Rahat Dar / EPA

Pakistanissa moottoritiellä tapahtunut joukkoraiskaus on saanut naiset vaatimaan entistä äänekkäämmin oikeuksiaan ja poliisin uudistamista seksuaalirikosten uhreja tukevaksi.

Nainen raiskattiin 7. syyskuuta Lahoren ja Sialkotin välisellä moottoritiellä, kun hän oli yöllä joutunut pysähtymään bensan loputtua. Apua saadakseen nainen soitti poliisille ja sukulaiselle, kertovat muun muassa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Kun hän odotti sukulaistaan, kaksi miestä tuli paikalle ja kiskoi naisen sekä hänen lapsensa autosta. He raiskasivat naisen lasten nähden ja ryöstivät hänet.

Tapaus nostatti kansallisen raivon pintaan kaksi päivää myöhemmin, kun Lahoren poliisipäällikkö puhui siitä televisiossa ja vaikutti syyttävän raiskauksesta uhria. Poliisipäällikkö Umar Shaikh kysyi, miksi yksin yöllä matkustava kolmen lapsen äiti ei valinnut turvallisempaa tietä.

– Ja jos hän valitsi moottoritien, hänen olisi pitänyt tarkistaa polttoaineen riittävyys, koska reitillä ei ole bensa-asemia, poliisipäällikkö sanoi.

Mielenosoituksia eri puolilla maata

Naiset kokoontuivat lauantaina Pakistanin suurimmissa kaupungeissa mielenosoituksiin, joissa arvosteltiin poliisin tapaa hoitaa rikostapaus. Mielenosoittajat vaativat poliisilaitoksen uudistamista ja Lahoren poliisipäällikön eroa sekä seksuaalirikosten uhrien ja yleisemminkin naisten oikeuksien parantamista.

Myös Pakistanin ihmisoikeusministeri Shireen Mazari on arvostellut poliisipäällikkö Shaikhia uhrin syyttelystä.

Aktivisti ja juristi Khadija Siddiqui sanoo uutiskanava al-Jazeeralle, että naisiin kohdistuvissa rikoksissa poliisi on usein osa ongelmaa.

Ihmisoikeusaktivisti Tahira Abdullah puolestaan huomauttaa, että moottoritieraiskaus oli vain jäävuoren huippu. Naisiin ja tyttöihin kohdistuneista rikoksista ei useinkaan ilmoiteta, etenkään maaseudulla.

Positiivisena merkkinä hän pitää sitä, että kyseinen raiskaus sai paljon huomiota ja saattaa siten johtaa toimintaan.

Mielenosoittaja kyltteineen
Lahoressa 12. syyskuuta järjestetyssä mielenosoituksessa erään mielenosoittajan kyltissä luki "Älkää kertoko minulle, miten minun on pukeuduttava. Kertokaa heille, ettei heidän pidä raiskata".Rahat Dar / EPA

Toinen raiskaajista on pidätetty, ja hän on tunnustanut rikoksen.

Hallitus tuomitsee

Pääministeri Imran Khan on tuominnut raiskauksen ja sanonut, että raiskaajat pitäisi hänen mielestään teloittaa julkisesti.

Khan kuitenkin totesi kuulleensa virkamiehiltä, että teloitus voisi vaarantaa EU:n Pakistanille myöntämän suosituimmuusaseman kaupassa. Siksi hän kannattaa raiskaajien kemiallista kastroimista, kertoo pakistanilaislehti The Express Tribune. (siirryt toiseen palveluun)

Khanin mukaan moottoritiehyökkäys on ravistellut pakistanilaisten kollektiivista omaatuntoa ja koskettanut kaikkia.

Khan huomauttaa, että pääepäilty oli syyllistynyt joukkoraiskauksesta jo aiemmin, vuonna 2013. Jos tämä olisi tuolloin saanut kovan tuomion, tuoretta raiskausta ei olisi tapahtunut, hän sanoo.

Riippumattoman Pakistanin ihmisoikeuskomitean pääsihteeri Harris Khalique kertoo, että naisiin ja lapsiin kohdistuva väkivalta on ollut viime vuosina kasvussa. HRCP:n tietoon on tullut päivittäin keskimäärin kymmenen tapausta, joissa väkivalta liittyy sukupuoleen.

Korjattu 15.9.2020 klo 16.00: Juttuun olivat epähuomiossa unohtuneet editoijan merkinnät. Ne on poistettu.

Lue myös:

Pikkutytön raiskaus ja murha rikkoivat tabun Pakistanissa: Muslimijulkkiksia mukaan #metoo-kampanjaan

Musliminaiset saivat #MosqueMeToon – Ahdistelukeskustelun aloittajalle sataa törkyviestejä