Kaupunginsairaalan laboratorion odotustilojen ruuhkia suitsitaan – asiakkaita ohjeistetaan tulemaan paikalle vasta juuri ennen ajanvarausta

Hyvinvointiyhtymä on huomattanut Fimlabille ruuhkista, jotka ovat turvallisuusriski korona-aikana.

laboratoriot
korona näyte putkiloita
Ihmiset ovat varanneet paljon aikoja laboratorioiden näytteenottoon, ja se voi näkyä ruuhkina odotustiloissa. /kuvituskuvaVille Viitamäki / Yle

Lahden kaupunginsairaalan laboratorion odotustiloissa on ollut ruuhkaa syksyn alettua. Keväällä näytteenotossa oli hiljaisempaa, mutta nyt samassa tilassa vastaanottoaikaansa odottaa paljon väkeä, kertoo Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila.

– Olen saanut viestiä, että erityisesti kaupunginsairaalan tiloissa on ruuhkaa. Siellä on useita toimijoita saman katon alla. On mahdollista toki, että ruuhkaa on myös muualla, sillä ihmiset ovat nyt enemmän varanneet aikoja.

Mustila nostaa yhdeksi ruuhkien syyksi sen, että monet ovat tulleet paikalle paljon ennen omaa ajanvarausaikaansa. Suosituksena on, että asiakkaat tulisivat paikalle juuri ennen omaa aikaa.

Mustila myöntää, että odotustilassa voi olla vaikea pitää kiinni turvaväleistä, ja siksi asiakkaiden tulisi kiinnittää niihin erityistä huomiota.

– Tiloissa on sohvatyyppisiä istuimia, ja on vaikea pitää kiinni turvaväleistä, jos asiaa ei tiedosteta. Meidän toimijoiden on turvaväliä vaikea merkitä.

Mustilan mukaan epidemian vuoksi onkin luovuttu suosituksesta, jonka mukaan ennen näytteenottoa tulisi istua odottamassa sykkeen tasaantumista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on vaatinut Fimlabia huolehtimaan, ettei ruuhkia synny.

– Olemme kuulleet, että siellä on ollut hetkittäin ruuhkaa ja olemme antaneet siitä vahvaa palautetta. Ruuhkia ei saa olla siellä, eikä muuallakaan terveyspalveluissa, painottaa hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Fimlab ja yhtymä ovat yhdessä pohtineet, miten tilannetta pystytään parantamaan. Tavoitteena on ainakin parantaa asiakasohjausta, jotta paikalle saapuvat eivät olisi turhaan samoissa tiloissa.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus